top of page
  • Writer's pictureAdam

Farba roka 2022

Vitaj 2022! Dúfame, že ste plní očakávaní tak ako sme aj my v Adamovi a veríme, že vám rok 2022 prinesie len pozitivitu. V roku 2021 sme vám priniesli mnoho zaujímavých článkov o interiérových trendoch, návody a nápady ako si vymaľovať, uviedli sme vás do feng shui v interéri a predstavili vám výhody a nevýhody tapetovania.


Rovnako ako v roku 2021, tak aj tento rok máme pre vás naplánovaných kopec zaujímavých blogov nie len o maľovaní. Prvá téma pre blog a horlivá téma za posledných pár mesiacov v sfére dizajnu a farieb bola špeciálna farba, ktorá bola vymenovaná za farbu roka 2022. Ako každý rok, tak aj tento rok túto farbu určil inštitút farieb Pantone®.


Farba roka určovaná firmou Pantone® už 22 rokov ovplyvňuje vývoj produktov a nákupné rozhodnutia vo viacerých odvetviach vrátane módy či bytového, grafického a priemyselného dizajnu.



moderné farby v interiéri

Výber farby roka je podľa Pantone® zdĺhavý a intenzívny proces, počas ktorého si zasadnú desiatky odborníkov na farby, ktorí analyzujú rôzne trendy a udalosti vo svete, ktoré by farba v ďalšom roku reprezentovala. Trendy, z ktorých sa odborníci inšpirujú často zahŕňajú zábavný a filmový priemysel, umenie, módu, všetky oblasti dizajnu, obľúbené destinácie cestovania ale aj nové životné štýly, hry a sociálno-ekonomické podmienky. Inšpirácia pre farbu roka sa tak isto získava aj z nových technológií, materiálov, textúr a efektov, sociálnych médií a dokonca aj pripravovaných športových udalostí ako napríklad olympijské hry, ktoré upútajú celosvetovú pozornosť.


fialový interiér

Farba roka 2022 je takzvaná Very Peri. Tento rok sa odborníci silno inšpirovali pri výbere farby momentálnym dianím vo svete, čím je boj proti pandémii. Farba by mala predstavovať pocity z boja a zároveň vzbudzovať nádej a motiváciu spoločne kráčať napred lepším časom. Pretože globálna pandémia bola neočakávaná a sociálnou spoločnosťou nepoznaná situácia, firma Pantone® sa rozhodla vyzdvihnúť výnimočnosť farby roka 2022 a ako historicky prvá farba bola Very Peri špeciálne vytvorená a namiešaná, nie vybratá zo vzorkovníka inštitútu.



fialová sedačka

Vytvorenie novej farby Very Peri prináša nový pohľad a sviežu víziu do budúcnosti vďaka obľúbenej rodine modrých odtieňov. Farba predstavuje radostný postoj a dynamickú prítomnosť, ktorá podporuje odvahu a kreativitu. Very Peri zahŕňa kvality modrej, ale zároveň má fialovo-červený podtón, ktorý pôsobí štedro a radostne. Vývoj farby Very peri odráža prebiehajúcu globálnu inováciu a transformáciu. Keďže spoločnosť naďalej uznáva farbu ako formu komunikácie a spôsob, ako vyjadriť a ovplyvniť myšlienky a emócie, zložitosť tohto nového červeno-modro fialového odtieňa zvýrazňuje rozsiahle možnosti, ktoré pred nami ležia v roku 2022.


maľovanie interiéru na fialovo

Farba Very Peri bude určite veľkým trendom v móde ale aj v interiérovom designe. Farba nádherne vynikne na stene, určite ale odporúčame v priestore vymaľovať týmto odtieňom len jednu stenu. Vymaľovanie všetkých stien by miestnosť výrazne zmenšilo. Ak sa na výmaľbu chcete vrhnúť sami, určite si prečítajte náš blog ako sa pripraviť na maľovanie interiéru.

Ak by ste ale výmaľbu radšej nechali na profesionála, zadajte svoj dopyt tu na našej stránke. Po zadaní dopytu sa hneď dozviete odhadovanú cenu a jeden z našich manažérov sa vám do jedného pracovného dňa ozve a so zaistením kvalitnej, lacnej a rýchlej výmaľby vám rád pomôže.


Very peri farba izby

Farbu Very Peri môžete zakomponovať u vás doma aj v podobe nábytku ako je napríklad lavica či skriňa. Ak sa tejto výraznej farby trošku obávate, skúste ju doma zakomponovať len jemne v podobe sviečok, vázy, pohárov či kvetináčov. Prípadne môžete tento odtieň zakomponovať do textílie v byte vo forme posteľných obliečok alebo návliečok na vankúše. Určite je lepšie používať túto farbu opatrnejšie, podľa psychológie farieb môže veľa fialových prvkov v domácnosti môže pôsobiť depresívne a to hlavne pre ľudí náchylnejších na náhle zmeny nálad. Naopak, jemné využívanie fialových prvkov vnesie do domácnosti vznešenosť a pozitivitu.


Fialové doplnky do bytu


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page