top of page
  • Westwing

Feng shui farby v interiéri

Feng shui je štýl bývania, ktorý má korene v Číne. Zameriava sa na správne prúdenie energie v priestore, čím vytvára príjemnú atmosféru vhodnú na relax, oddych aj prácu. Starí Číňania verili v to, že všetko v našom živote, presnejšie vesmír, svet aj človek, sú navzájom prepojené energiou s názvom “chi”. Keď si teda vyberiete správne kúsky a umiestnite ich na vhodné miesta, nielenže získate štýlový interiér, ale tiež harmonický a zdravší život. Štýl bývania feng shui je vhodný pre úplne každého, kto túži zmeniť svoju domácnosť a zároveň aj celý svoj život.


Feng shui sa skladá z piatich základných elementov, z ktorých každý symbolizuje niečo iné:

Zem – pre Zem sú charakteristické farby ako hnedá, oranžová, zemitá a žltá. Ide o element starostlivosti o seba samého.

Kov – pre kov sú charakteristické farby ako biela, sivá a kovová. Ide o element precíznosti, krásy a radosti.

Voda – pre vodu sú charakteristické farby ako čierna a tmavomodrá. Ide o element hlbokého poznania a prepojenia so svetom.

Oheň – pre oheň sú charakteristické farby ako červená a oranžová. Ide o element vášne, inšpiráce a viditeľnosti.

Drevo – pre drevo sú charakteristické farby ako zelená, modrozelená a modrá. Ide o element rastu, vitality a uzdravovania.

Feng shui farby na stenu

Zdroj: Westwing


Feng shui: Ako vybrať správne farby do interiéru?

Na základe týchto poznatkov viete, aké farby môžete umiestniť do svojho interiéru. Je však potrebné zistiť, ako ich vhodne kombinovať, aby vytvorili čo najlepší efekt. Vo všeobecnosti sa podľa feng shui neodporúča voliť do interiéru príliš tmavé farby. Ak však patria k vašim obľúbeným, nenechajte sa tým obmedziť. Cieľom tejto filozofie je vytvoriť harmonický domov, a ak sa cítite najlepšie obklopený tmavšími odtieňmi, je to úplne v poriadku. Každá z farieb symbolizuje niečo iné a hodí sa do iných častí domu alebo bytu:

Zelená – ide o farbu vedomia a symbol rastlín, čo je dôvod, prečo si ju spájame so životom a prírodou. Dokáže vytvoriť pokojný priestor na oddych a relax, no nemali by ste ju umiestniť do uzavretých miestností.

Modrá – predstavuje odtieň túžby po poznaní a bezpečnosti. Využíva sa na vytváranie tajomna a vyjadrenie zvedavosti. Vyhnite sa jej v detských izbách a vo všeobecne v studených miestnostiach.

Červená – je presným opakom modrej a symbolizuje moc a energiu. Priťahuje pozornosť a vytvára pocit tepla. Nedávajte ju tam, kde sú chorí a starší ľudia, a ani do prechodných miestností, napríklad chodieb.

Oranžová – odtieň veľmi podobný červenej je charakteristický tým, že zvyšuje chuť do jedla a podporuje komunikáciu, preto je skvelý do jedálne a kuchyne.

Žltá – symbolizuje hojnosť, toleranciu a trpezlivosť. Najlepšie spravíte, keď ju využijete skôr v menších množstvách, napríklad na doplnenie iného odtieňa.

Biela – je charakteristická čistotou, vierou a hojnosťou. Vyhnite sa jej v uzatvorených miestnostiach a pracovniach. Jej silnou stránkou je, že dokáže opticky zväčšiť priestor, vďaka čomu sa hodí hlavne do malých domácností. Odborníci ju odporúčajú hlavne do kuchyne, kde zvýrazní paletu farieb čerstvého jedla.

Čierna – tmavá farba vzbudzuje túžbu po poznaní, je vážna a vyjadruje moc. Vyhnite sa jej v detských izbách a priestoroch určených na učenie.

Feng shui v interiéri

Zdroj: Westwing


Feng shui: Aké farby a materiály je vhodné kombinovať?

Farby sú podľa feng shui kľúčové, no netreba zabúdať ani na samotné materiály. Tie vyberajte podľa jednotlivých miestností a kombinujte ich vhodne s feng shui farbami. Poradíme vám aké kombinácie sú najvhodnejšie.

Spálňa je oddychová miestnosť, a preto v nej siahnite po elementoch dreva a vody. To znamená, zvoľte skôr zemité a jemnejšie farby. Z materiálov do nej vyberajte minimalistické a chladnejšie kovové prvky. Keď do nej vyberiete zrkadlo, musí byť čisté, nepoškodené a nesmie byť umiestnené príliš vysoko. Vyhnite sa umiestneniu dvoch zrkadiel oproti sebe.

Spálňa a feng shui

Zdroj: Westwing


Obývačka v domácnosti predstavuje miesto, ktoré by malo byť útulné a príjemné, preto sa snažte siahnuť po pastelových odtieňoch a teplých farbách. Z materiálov je okrem kovu skvelý aj ratan a drevo. V kuchyni zvoľte bielu, ktorá podporí výraznú paletu ďalších farieb a vnesie do domácnosti čistotu. Ďalej sa nebojte ani teplých tónov, napríklad oranžovej a žltej. Pri materiáloch vyberajte drevo, prípadne ratan, kov alebo ich kombináciu.

V detských izbách vyzerá skvelo zelená farba, ktorá je charakteristická tým, že dokáže poskytnúť veľa energie. Výborné sú aj bledšie odtiene a samotná biela. Z materiálov voľte teplé drevo. Nezabúdajte ani na textil vo forme mäkkej a teplej deky, prehozov a vankúšov, ktorým sa vaše ratolesti určite potešia.

Držte sa jednoduchých rád, vyberajte správne farby aj materiály a cíťte sa vo svojej domácnosti príjemne vďaka feng shui pravidlám, ktoré do nej prinesú harmóniu, dobrú náladu a čistotu.


Zdroj: Westwing

0 comments
bottom of page