top of page
  • Writer's pictureKateřina Horáková

Psychológia farieb alebo akou farbou vymaľovať izbu?

Ak ste si niekedy prezerali aspoň jeden vzorkovník farieb dobre viete, že vybrať tú správnu farbu do akejkoľvek miestnosti je celkom veda a človeku sa z toho môže zatočiť hlava. Po chvíli prestávate vidieť akýkoľvek rozdiel medzi farbami a malé rozdiely medzi jednotlivými farbami vám už začínajú liezť krkom. Občas je skoro nemožné si vybrať. Práve preto vám prinášame jednoduchý návod na to, ako si vybrať tú správnu farbu do akejkoľvek miestnosti. Povieme si, aké farby sú vhodné napríklad do detskej izby a ktoré sa naopak hodia do kuchyne či kúpeľni. Ak ste fanúšikom Feng shui štýlu bývania - máme napísaný článok aj o tom, ako vybrať farby práve podľa tohto štýlu.


Aká farba, taká nálada


Zoberme to pekne od začiatku. Ako je vôbec možné, že na nás každá farba pôsobí úplne inak? Všetci asi poznáme to typické škatuľkovanie – červená je agresívna, modrá je pre chlapcov a ružová pre dievčatá. Asociácie, ktoré si vytvárame môžu mať však rôzny pôvod.

farby do izby

Niektoré z našich asociácií sú geneticky podmienené. Matka Príroda nás vždy chráni a vymyslela niekoľko spôsobov, ako nás upozorniť, čo by nám mohlo ublížiť na zdraví. Predstavte si sýtočervený odtieň na muchotrávke – tá priamo kričí, že je jedovatá. A takýchto príkladov by sme mohli vymenovať stovky. V prípade niektorých farieb máme skratka prirodzene zafixované ich vlastnosti.

Ďalšie významy sa však sami učíme počas nášho života. Niektoré preberáme od spoločnosti, ktorá celkom prirodzene podlieha trendom. Vedeli ste napríklad, že v minulosti bola modrá farbou dievčat? Tieto asociácie sa teda môžu meniť v priebehu času. Sami si potom taktiež farby spájame s rôznymi skúsenosťami a spomienkami. Ak ste napríklad na prázdninách u babky spávali pod ružovou perinou, bude pre vo vás ružová evokovať prázdniny, pokoj a bezstarostnosť.


Faktory, ktoré ovplyvňujú náš výber


Keď pominieme všetky už spomínané psychologicky podmienené faktory, ktoré utvárajú náš vzťah k farbám, samotný výber farieb do interiéru ovplyvňujú viac fyzikálne faktory. Farby môžeme všeobecne rozdeliť na teplé a studené. Tie teplé nás vždy zahrejú a povzbudia, vyvolávajú v nás emócie. Preto sa hodia do spoločenských miestností, ako napríklad do obývacej izby, kuchyne alebo do detských izieb. Naopak, studené nás skôr upokojujú a sú vhodné do miestností, v ktorých chceme relaxovať, odpočívať alebo sa jednoducho sústrediť sami na seba – do spálne, kúpeľne ale aj do pracovne.

farba do obývačka

Ďalším faktorom, ktorý je nutné pri výbere ideálnej farby zvážiť je aj to, ako svetlú či sýtu farbu je vhodné použiť. To sa odvíja od dispozície izby, ktorú chceme vymaľovať. Ak sa jedná o malú izbu, použijeme svetlé farby, ktoré celý priestor presvetlia a tým pádom zväčšia. O tom, ako inak ešte malú izbu opticky zväčšiť sme už písali v článku, ktorý si môžete prečítať tu. Všeobecne však platí, že neutrálne svetlé farby sú nadčasové a budú sa vám hodiť aj k rôznofarebnému nábytku. Najlepšie však bude, ak si vyberiete farbu stien až ako poslednú, teda vtedy, keď máte vybratý nábytok. Celý interiér tak zladíte a nestane sa vám, že farba pohovky vám nebude ladiť so stenami.


Čo znamenajú jednotlivé farby?

Ak stále máte pochybnosti, aká farba je pre vás tou pravou, poďme si prebrať každú farbu zvlášť. Možno vás navedieme a vy tak budete schopný vybrať tú pravú farbu pre vašu izbu. Zlatá trojica šedá, čierna a biela sú základnými farbami. Zvyčajne ich kombinujeme s ďalšími farbami. Na čiernu však pozor! Voľte ju uvážene, pretože vám výrazne zmenšuje priestor.

Modrá je dobrá. A inak to nie je ani pri výbere tej pravej farby na vymaľovanie. Ak zvolíte jej svetlý variant, je to farba pokoja, ktorá vedie k produktivite. Preto je vhodná do kúpeľne či do pracovne. S tmavo-modrou však pozor, môže vo vás vytvárať pocit istého napätia. Kráľovská modra je zase známkou luxusu.


modra farba ma stenu

Podobným príkladom je aj fialová. Tá sa všeobecne vníma ako luxusná až extravagantná farba. Tmavo fialová je veľmi reprezentatívna a hodí sa tak do spoločenských priestorov. Naopak levanduľová je vhodná k relaxácii. Nič teda nepokazíte, keď si levanduľovou vymaľujete napríklad spálňu. Ďalšou upokojujúcou farbou, ktorá nás vedie ku produktivite je zelená. Je to farba prírody a pôsobí tak upokojujúcim dojmom. Zelená farba taktiež znamená nový začiatok. Preto sa skvelo hodí do spálne či pracovne.


Farby, ktoré sú v posledných rokov veľmi obľúbené, sú predovšetkým žltá a oranžová. Obe sú totiž veľmi energické, spoločenské a máme pocit, že nás zahrejú. Žltá je naviac skvelá v tom, že opticky zväčší a presvetlí každý priestor. Žltou či oranžovou môžete vymaľovať obývaciu izbu, kuchyňu, detskú izbu ale taktiež aj jedáleň. Do dievčenskej izby sa prirodzene ponúka ružová. Nebojte sa ju však použiť aj vo svojej spálni. Táto „farba lásky“ vás totiž upokojí po celom dni strávenom v práci.


Jedinou farbou, na ktorú je nutné si dávať pozor, je červená. Okrem toho, že je to farba moci, je to taktiež farba agresivity. Preto ju použite iba v menšom množstve, napríklad v obývacej izbe či v nejakou veľkom priestore, kde sa akoby stratí.


červená farba na steny

Nie je biela ako biela


Biela je tou najuniverzálnejšou farbou. Pravdepodobne každý z nás má jednu miestnosť, ktorá je jednoducho biela. Ale možno sa vám už stalo, že ste si po zdanlivo jednoduchom vymaľovaní bielou povedali, že to ale nie je TÁ biela, ktorú ste si predstavovali. Nie ste však schopný povedať, čo sa vám na nej nezdá. Vy iba viete, že to nie je to pravé orechové. Vybrať totiž správnu bielu nie je také jednoduché. Ak pôjdete do obchodu s farbami, zistíte, že biela farba môže mať veľa prídavkov, ktoré sa odvíjajú od pigmentu – štandard, plus, bonus, polar alebo profi. Farba štandard má bieleho pigmentu mále, preto sa používa v technických interiéroch, akými sú pivnica či garáž. Farby ako polar či profi sú tými najkvalitnejšími. Pôsobia veľmi čisto a prinášajú viac svetla.


Ak sa vám to zdá ako zbytočná alchýmia a strácate sa v tom veľkom množstve informácií, nič nie je jednoduchšie, ako si objednať maliara a presne mu povedať, ako si predstavujete, aby vaša izba vyzerala. U nás v Adamovi veríme, že nechať si vymaľovať by nemalo byť ťažšie ako si objednať taxík. Preto si v pokoji domova vyberiete dátum, čas a farbu a o všetko ostatné sa postaráme my. A vy budete mať vymaľované rýchlejšie, než si stihnete vybrať farbu. To všetko v tej najlepšej kvalite od profesionálneho maliara! Adam totiž disponuje najväčšou sieťou overených maliarov na Slovensku.


biely interiér

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page