top of page
  • Writer's pictureKateřina Horáková

4 spôsoby, ako opticky zväčšiť akúkoľvek miestnosť

Všetci vieme, aká je v dnešnej dobe situácia na trhu s nehnuteľnostami. Obzvlášť vo väčších mestách, ako Bratislava, Košice, Prešov či Banská Bystrica je skoro nadľudským výkonom objaviť priestranný byt, ktorý by ale zároveň nebol na sídlisku až na konci mesta alebo jeho nájom by nás nestál všetky naše úspory. Často sme tak nútení sa uspokojiť s menším priestorom, v ktorom musíme vymýšľať kreatívne kompromisy medzi tým, čo je ešte dizajnovo prijateľné riešenie, ale zároveň nás príliš neobmedzuje pri každodennom používaní. V dnešnom článku si povieme o tom, ako je možné interiér opticky zväčšiť bez toho, aby sme museli investovať do väčších priestorov.


Nech je svetlo


Dostatok svetla je kľúčovým pre zväčšenie priestoru. Existuje hneď niekoľko možností, ako do priestoru dostať viac svetla – niektoré sú drahšie a účinnejšie, iné sú naopak lacnejšie, ale nevytvoria rovnaký efekt. Najúčinnejšie sú bezo sporu veľké okná. To je bohužiaľ, veľká investícia a ak ste v prenájme, nie je to pravdepodobne ani najlepšia. Naštastie existujú i menšie riešenia, ktoré nie sú finančne ani časovo náročné a v niektorých interiéroch sú úplne dostačujúce.


Ako presvetliť miestnosť

V interiéri by ste sa mali vyvarovať akýmkoľvek tmavým kútom. K tomu vám pomôžu lampy, bodové či iné osvetlenie. V tomto prípade zrejme ničím nešliapnete vedľa. Môžete použiť napríklad veľké lustre, ktoré pritiahnu pozornosť k stropu, ktorý je zrazu opticky vyšší. Aj tu je možné byť kreatívny, môžete napríklad siahnuť po dizajnových stolných lampičkách alebo šikovne rozmiestniť LED pásky.


Biela, krémová, svetlo zelená!


Ďalším jednoduchým trikom, ako zosvetliť celý priestor je jednoducho ho vymaľovať a to ako aj steny, tak aj stropy. Čo sa týka práve už spomínaných stropov, chybu neurobíte s čisto bielym stropom. Ak si však doprajete trochu farby aj tu, zvážte chladné svetlé farby, ako napríklad svetlo modrú či svetlo šedú. Tie dodajú dojem vysokých stropov, pretože farba na seba strháva pozornosť. Majte však na mysli aj následnú farbu stien. Na tie sa totiž hodia predovšetkým svetlé odtiene farieb, ako napríklad lastúrová, akvamarínová či slonová kosť alebo jednoducho biela či krémová. Hrať sa môžete taktiež s tým, koľko stien vymaľujete farebne a ktoré ponecháte bielymi. Pre dojem čo najväčšej miestnosti odporúčame vymaľovať strop spoločne so stenou, na ktorej máte umiestnené okno, na bielo. Posilníte tým dojem, že z okna prichádza najviac svetla a opticky zväčšíte stenu.


farba co presvetlí miestnosť

Ak premýšľate nad objednaním maliara, skúste vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a zvážte služby Adama. Adam je jedinečnou službou, prostredníctvom ktorej vás jednoducho prepojíme s overenými maliarmi s profesionálnym prístupom. Vašou najväčšou "starosťou" tak bude vybrať si farbu podľa vašich predstáv a zvoliť si termín podľa vašich časových preferencií. Od nás následne môžete očakávať iba skvelú kvalitu za tú najlepšiu cenu.


Multifunkčný nábytok


Interiéry, ktoré sú zaplnené nábytkom priestor opticky zmenšujú. Je tak žiadúce, aby bola izba čo "najčistejšia" a nebola zaplnená zbytočnými vecami. To však nie je také jednoduché, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ak práve nie ste priaznivcami minimalizmu, pravdepodobne sa obklopujete vecami, na ktoré je skrátka vhodné nájsť úložné priestory. Ako sa teda naučiť využívať každý centimeter rozumne a štýlovo? Odpoveď je vlastne celkom jednoduchá – stačí využívať multifunkčný nábytok!


Multifuknční  nábytok

Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, hľadanie či navrhovanie personalizovaného nábytku môže byť veľmi kreatívna a zábavná práca. Niekomu bude stačiť, keď si dokúpi šuflíky a vytvorí si úložný priestor pod posteľou. Niekto sa ale môže snažiť ísť ešte ďalej a vytvoriť poschodovú posteľ, pod ktorú sa zmestí pracovný priestor s malou knihovňu či gauč, čím vznikne odpočínková zóna. V niektorých, často starších bytoch, sa stretávame s nie úplne šťastne riešenou dispozíciou kuchyne, kam sa sotva zmestia základné spotrebiče. Tu sa môže hodiť drevená vyklápacia doska, ktorá môže slúžiť ako stôl či pracovná plocha navyše.


Zrkadlá a iné doplnky


O triku so zrkadlom ste už pravdepodovne počuli. Áno, aj my ho tu musíme spomenúť. Ak máte malé miestnosti, veľké zrkadlá dokážu divy a naozaj opticky zväčšujú priestor. Naviac sa dajú použiť kdekoľvek – ako dvere veľkých vstavaných skríň či namiesto obrazov na stenu. Ale všetko s mierou!

Čo sa týka ďalších doplnkov, buďte striedmy. Veľa malých doplnkov vám zbytočne zahltí interiér. Zvoľte teda skôr kúsky, ktorých bude menej. Myslite na celkovú čistotu a vzdušnosť priestoru. Aj napriek týmto obmedzeniam môžete byť kreatívny. Tu vám ponúkame originálne nápady s doplnkami, ktoré môže vyskúšať každý.


Zväčšenie miestnosti zrkadlom

Môžete taktiež využiť rôznofarebné koberce, ktoré vám pomôžu oddeliť od seba jednotlivé obytné zóny. Okná môžete orámovať dlhými závesmi od stropu až na zem. Je to nielen rafinovaný spôsob, ako spestriť interiér, ale závesy naviac opticky zväčšia okná, čo je presne to, čo potrebujete. Posledným tipom, ktorý prevzdušní celý priestor, je nábytok s priznanými nohami. Či už to bude gauč, kreslo alebo napríklad posteľ, skúste siahnuť po takých kúskoch, u ktorých presne vidíte ich nohy. Budí to dojem, že sa nábytok vznáša nad podlahou a celkový interiér tak získa potrebný pocit veľkého priestoru.


0 comments
bottom of page