top of page
  • Writer's pictureKateřina Horáková

Dekoratívne techniky maľovania

Šťukovanie, frotáž či batikovanie. Tieto slová vám možno nič nehovoria, ale po prečítaní dnešného článku už rozhodne budete vedieť, o čo sa jedná. Dnes sa totiž budeme venovať dekoratívnym technikám maľovania interiérov. Pokiaľ bývate vo svojom alebo v prenajatom byte, v ktorom je majiteľ benevolentný k úpravám interiéru, pravdepodobne premýšľate nad designom o niečo viac ako len v prechodnom bývaní. Zvažujete, ako oživiť interiér tak, aby nebol nudný, možno túžite po reprezentatívnejšej obývačke alebo hravej detskej izbe. Poďme si teda predstaviť niektoré z alternatívnych maľovaní, ktoré vás možno zaujmú.


Tupovanie


Začneme s technikou, ktorú zvládnete aj vy sami doma - tupovanie. Tupovanie imituje vzhľad niektorých prírodných materiálov (napríklad korku). Takto vymaľovaná stena sa hodí do obývačky či spálni. Doporučujeme ale nemaľovať týmto spôsobom celé miestnosti, ale len jednu zo stien. Iba tak totiž dosiahnete wow efekt. Tupovanie naviac nie je žiadna veda a nepotrebujete si k tomu kupovať ďalšie náradie, ktoré by sa vám neskôr mohlo len povaľovať po povale vedľa ostatných nepotrebných vecí. Aj keď existujú špeciálne tupovacie štetce, bohato si vystačíte s hubkou, kusom starej handry či molitanom.


tupovanie

Čo sa farby týka, budete potrebovať dve a to jednu svetlejšiu - podkladovú a druhú, ktorou budete tupovať. Pre túto metódu sa hodí siahnuť po neutrálnych či pastelových farbách, na krikľavo zelenú radšej zabudnite!


Aplikácia je pomerne jednoduchá. Najskôr svetlejšou farbou vymaľujeme požadovanú stenu a necháme podklad poriadne uschnúť. Veľkou výhodou tupovania je fakt, že sa hodí na hladké aj štruktúrované podklady. Postačí si vziať hubku či handru, ktorú vyžmýkame vo vode, namočíme ju do farby a začneme ju otláčať na stenu. Pozor, na hubku a handru veľmi netlačíme, spôsobilo by to upchatie pórov v stene. Tento postup opakujeme až kým nedosiahneme požadovaného výsledku.


Frotáž


Na podobnom princípe funguje aj ďalšia z techník maľovania a to frotáž. Začiatok je v podstate rovnaký ako u tupovania a platia pre neho rovnaké pravidlá. Budeme teda potrebovať dve farby rôznych odtieňov. Najprv nanesieme na stenu podkladovú farbu, ktorú necháme zaschnúť. Druhú vrstvu, ktorá môže byť tmavšia ale kľudne aj svetlejšia, začneme natierať maliarskym štetcom alebo valčekom. Po tomto kroku ešte na mokrú stenu priložíme pokrčené noviny. Po odobratí novín uvidíme ako sa spodný a vrchný diel prelínajú a vytvárajú zaujímavý detail na stene.


frotáž

Frotáž sa dá taktiež vykonávať s pomocou potravinárskej fólie. Do tej sa ale na rozdiel od novín nevpije žiadna farba. Preto necháme fóliu prilepenú na stene a až farba začne zasychať, fóliu od steny odlepíme. Tak isto ako u tupovania doporučujeme použiť frotáž len na časť výmaľby.


Batikovanie


Na predchádzajúce techniky nadväzuje taktiež batikovanie. V tomto prípade sa vrchná farba nanáša na už zaschnutý podkladový náter trošku iným spôsobom. Tak ako aj u klasického batikovania, aj v tomto prípade budeme potrebovať kus nejakej látky. Ten však nebudeme farbiť ale budeme ho používať ako prostriedok k maľovaniu. Použiť môžeme akúkoľvek látku - čím štruktúrovanejšia, tým zaujímavejšie obrazce bude vytvárať. Hodiť sa tak môže aj stará záclona, menčester, krajka, alebo akýkoľvek kus starej látky, čo sa povaľuje doma. Dajte si ale pozor, aby bola látka z prírodného materiálu.


Látku omotáme okolo valčeka, namočíme do farby (nezabudnite prebytočnú farbu vyžmýkať, aby vám nestekala po stene) a handričku potom rolujeme čo najrovnomernejšie po stene zdola nahor alebo akýmkoľvek iným smerom. Dbajte na to, aby ste farbu rozotierali rovnomerne a nevznikali vám tak miesta, kde bude náteru veľa alebo príliš málo. A rada na koniec - jednoduchšie je, keď máte niekoho ruky, kto bude rolovať handričku po stene s vami. Pozvite tak svoje drahé polovičky alebo kamarátov na poobedie s farbami.


žilkovanie

Žilkovanie


Ďalším spôsobom ako oživiť len nejakú časť steny je metóda žilkovania (niekedy prezývané ako vrývanie a česanie). Niektorým výsledný efekt pripomína látku. A túto techniku naviac zvládnete sami. Celý trik spočíva v tom, že do ešte vlhkej farby začnete vrývať tenké čiary pomocou tvrdých štetín z maliarskeho štetca. Dajte pozor, aby ste vyrývali ryhy jedným ťahom. Prerušované čiary totiž nevyzerajú dobre.


Šablóny


Poslednou technikou, ktorá je takisto vhodná aj pre maliarov - amatérov, je využitie šablón a vzorov. Najrôznejšie, či už jednoduchšie alebo zložitejšie, geometrické vzory zvládnete vytvoriť s pomocou maliarskej pásky. Táto metóda je naviac veľmi hravá, takže pokiaľ máte deti, môžete ich zapojiť do maľovania. S ich pomocou naviac môžete vytvoriť aj najrôznejšie pečiatky, ktoré potom môžete odtlačiť kdekoľvek na stenu ako sa vám len páči. Touto technikou môžete vyzdobiť napríklad detskú izbu, ktorá je z hravosti priamo stvorená.


Viac sofistikovaným spôsobom sú potom šablóny špeciálne vytvorené k maľovaniu, ktoré kúpite v akomkoľvek kutilskom obchode. Tieto šablóny majú niekoľko záchytných bodov, ktoré vám pomôžu s aplikáciou vzoru na stenu. Pokiaľ ste viac zruční, môžete skúsiť sa pohrať viac s farbami. V tomto prípade budete potrebovať pre každú farbu samostatné šablóny, ale výsledok bude o to zaujímavejší.


benátsky a marocký štuk

Benátsky a marocký štuk


Na záver tohto článku si poďme porozprávať niečo o štukovaní. Respektívne o imitácii štukovej omietky. Táto technika je už naozaj zložitejšia a máloktorý amatér si na ňu trúfne. Pokiaľ vás štukovanie ale predsa len zaujme, doporučujeme nechať prevedenie na profesionáloch. Ale čo to štukovanie teda je?


Štukovanie sa používa v miestnostiach, kde sa nachádzajú steny rôznych materiálov, pretože dokáže opticky zjednotiť ich vzhľad. Vhodný je v podstate akýkoľvek typ podkladu od stien, cez betónové panely, omietky až po drevotriesky. Výsledkom je hladký, lesklý povrch, ktorý svojim vzhľadom pripomína mramor.


Rozoznávame dva druhy štukov, ktoré sú veľmi luxusné techniky a hodia sa do reprezentatívnejších väčších priestorov. Benátsky štuk, ktorý sa používal už v stredovekých Benátkach, môžete použiť v priestoroch s vyššou vlhkosťou, ktorej odoláva vďaka svojim vlastnostiam. Medzi ďalšie vlastnosti, ktoré určite oceníte je to, že nie je náročný na údržbu a má umývateľný povrch. Vzhľad a aj vlastnosti tak naozaj pripomínajú mramor. Jediným rozdielom medzi benátskym štukom a mramorom je fakt, že štuk nemá špáry. Marocký štuk je tomu benátskemu veľmi podobný, je však o niečo viac sofistikovanejší a odolný. Použiť ho môžete v kúpeľni či priamo v sprchovom kúte. V minulosti sa totiž používal v kúpeľoch. Tieto vlastnosti získal vďaka tomu, že na konci sa ešte vyhladzuje kameňom čo sa v prípade benátskeho štuku nerobí.

0 comments
bottom of page