top of page
  • Writer's pictureKateřina Horáková

Interiérové trendy 2021


Odkiaľ začať? Čo vôbec letí? Ak pravidelne nesledujete interiérové trendy, toto sú otázky, ktoré si teraz pravdepodobne kladiete. Už si ale nemusíte robiť starosti, protože my sme ich zodpovedali za vás.


Interierový trend 2021

Návrat k prírode


Téma klimatickej zmeny na nás útočí zo všetkých strán, a tak je viac ako prirodzené, že sa postupne začína premietať aj do rôznych odvetví a neminula tak ani interiérový design. Plasty sa začínajú stávať minulosťou a prírodné materiály zase hrajú prim. Krok vedľa tak neurobíte so žiadnym materiálom, ktorý bude udržateľný alebo recyklovaný.


Jedným z najpoužívanejších materiálov bude bezo sporu neopracované drevo. V kuchyni tak napríklad nájdeme drevené pracovné plochy a ďalšie drevené prvky. To isté platí aj o ďalších miestnostiach vašej domácnosti – či už to budú drevené poličky, alebo drevené skrine.

Príroda však neznamená iba drevo, ale predovšetkým rastliny. O umelých kvetoch si už môžete nechať iba zdať. Vo veľkých priestoroch sa bude dariť robustným monsteram či veľkým palmám. Ak však bojujete o každý milimeter úžitkovej plochy, zvážte taktiež závesné kvetináče, v ktorých naopak vynikne akákoľvek popínavá rastlina. Veľkú parádu tiež urobíte riasoguľami, ktorým sa bude dariť aj na vašom pracovnom stole a naviac sú cenovo dostupnejšie než veľké rastliny.


Univerzálne, nadčasové a praktické


Po skúsenostiach z minulého roku sa ukázalo, že plocha našich domovov musí zastávať viacero funkcií. Kuchynský stôl je zároveň pracovným, v izbe je potreba mať miesto aj na workout a v obývacej izbe si teraz potrpíme na kvalitnejšie vybavenie, kvôli nekonečným hodinám stráveným pri Netflixe. Na to všetko je potrebné myslieť pri zariaďovaní domu či bytu.


Z módy už dávno vyšli opulentné a extravagantné kusy nábytku. Je dôležité, aby vás jednotlivé kúsky neomrzeli po týždni používania. Všeobecne sú v kurze najmä nadčasové "vintage" kúsky, ktoré celý interiér výrazným spôsobom zútulnia a človek na chvíľu zabudne, že sa vlastne nachádza uprostred mesta. Nábytok, dekorácie do bytu a ich farby však vždy vyberajte srdcom. Jedine tak si ich naozaj zamilujete a nebudete mať potrebu ich po pol roku vyhodiť.


Moderný interiér

Komfort, komfort, komfort


Z kusu nábytku, ktorý síce vyzerá ako umelecké dielo, ale v skutočnosti je nepohodlný a nevyužitelný, sa môže veľmi jednoducho stať iba ďalší "krám" navyše. Bude se tak skvelo vynímať v sérii drahých prešľapov, rovnako ako ten starý rotoped, na ktorý už ste časem zabudli.


Pri výbere nielen pohoviek či kresiel, ale aj stoličiek a ďalších kusov nábytku dbajte predovšetkým na komfort. Ten pocit relaxu vám totiž nenahradí krása. Nenechajte sa ovplyvňovať názormi okolia, ale naozaj vyberejte veci tak, aby skutečne vyhovovali vám. Väčšinu času ich rovnako budete využívať iba vy, môžete tým prispieť k trendu udržateľnosti, ktorý je dnes dôležitejší než kedykoľvek predtým.


Designový gauč

Farebná paleta


Tým vizuálne nejzásadnejším pri zariaďovaní priestoru je farba, ktorá potom určuje celkovú náladu celého interiéru. V posledných rokoch sa do popredia dostáva trend neutrálnych farieb. Je tomu tak pri výmaľbe, ale aj pri hľadaní vhodného nábytku. Tieto farby totiž prinášajú do priestoru dostatok svetla, čo nielenže opticky zväčšuje izbu, ale taktiež prináša pozitívnu náladu. Naviac, veľkou výhodou je aj fakt, že je k nim možné ľahko zladiť čokoľvek, čo vám neskôr padne do oka a vy sa tak nemusíte strachovať, že by vám v interiéru niečo farebne nesedelo.


Ak plánujete vymaľovať svoj byt, tento rok letia skôr teplejšie odtiene. Staňte sa na deň maliarom izieb a vymaľujte si svojpomocne. Môže to byť príjemným spestrením v dobe, kedy musíme čas tráviť doma. Ak sa na to však necítite, nemáte potrebné náčinie alebo sa vám skrátka iba nechce, obráťte sa na Adama, ktorý verí filozofii, že objednať si maliara by malo byť rovnako jednoduché ako si napríklad nakúpiť na internete. Teraz je Adam najväčšou sieťou overených maliarov na Slovensku a v Českej republike. Vďaka tomu dokážeme ponúknuť najvýhodnejšiu cenu, top kvalitu a plne sa prispôsobiť vašim časovým možnostiam – maliar u vás môže byť hneď zajtra. Maliarov si jednoducho objednáte online v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Prešove a v okolí týchto miest. Hravo si poradíme s činnosťami ako maľovanie bytu či maľovanie domu, maľovaním kancelárií, obchodných priestorov a akýchkoľvek ďalších priestorov takisto ako aj s dromnými či veľkými opravami stien.


Čo sa týka doplnkov, akými sú obrazy či iné dekorácie, nebojte sa výrazných farieb! Tie totiž v kontraste s neutrálnou farbou stien či nábytku ozvláštnia celý priestor a zároveň doň prinesú hravosť a vizuálne výborne doladia neutrálne farby. Dôležite je však neprehnať to s farebnými kombináciami a odporúčame sa riadiť heslom "menej je viac".


Prírodný interiér

Nezabúdajte na priestor pre home office


Či už pracujete s akokoľvek veľkým priestorom, nezabudnite si vyčleniť priestor naozaj na všetko. Mnohí z nás boli nútení zo dňa na deň vymeniť open space kancelárie či coworkingové centrá za home office a narazili tak na tvrdú realitu toho, že vlastne doma nemajú patričný priestor pre prácu z domova.


Samozrejme, zvážte svoje možnosti, ako priestorové, tak aj tie finančné. Ak však na home office pracujete dlhodobo, investujte do kvalitných kancelárskych potrieb. Oddelenie pracovnej zóny od tej relaxačnej je dôležité pre správne nastavenie biorytmu vášho tela. Naviac, nie je spoločensky vhodné, aby ste porady na Zoom-e prijímali z pohodlia vašej postele.


Pri zariaďovaní sa však nebojte byť kreatívny a experimentujte s doplnkami. Už spomínane riasoguľe môžete doplniť o funkčný stojan na váš notebook a o štýlovú stolnú lambu. Tu môžete skúsiť experimentovať so smart žiarovkami, ktoré sa prispôsobia dennému svetlu a chránia vás tak pred dlhou expozíciou na modrom svetle.


Pracovné prostredie

0 comments
bottom of page