top of page
  • Writer's pictureAdam

Poznávanie farieb: preskúmajte rôzne druhy a ich použitie.

Ponorte sa do sveta farieb a získajte prehľad o rôznych typoch, povrchových úpravách a ich využití pri úprave domácnosti. Výber správnej farby pre váš projekt zahŕňa pochopenie podstaty rôznych látok, povrchových úprav a ich vhodnosti pre rôzne povrchy. V tomto príspevku na blogu odhalíme tajomstvá typov farieb, preskúmame najlepšie možnosti výberu pre povrchy v interiéri a rozoberieme päť základných typov farieb, ktoré by mal poznať každý majiteľ domu.


paleta farieb

Poznajte typy farieb

Farby sa vyrábajú v rôznych zloženiach, z ktorých každé je určené na konkrétny účel. Päť základných typov farieb je latexová, olejová, smaltová, kriedová a mliečna. Latexová farba je na vodnej báze, rýchlo schne a ľahko sa čistí, preto je obľúbenou voľbou pre interiérové povrchy. Na druhej strane, olejové farby poskytujú odolný povrch, ale kvôli silným výparom si vyžadujú dlhší čas schnutia a správne vetranie. Smaltové farby sú známe svojím lesklým povrchom a odolnosťou a často sa používajú na obloženia a dvere. Kriedová farba ponúka matný, vintage vzhľad, zatiaľ čo mliečna farba je ekologická možnosť vyrobená z prírodných zložiek.


Typy maliarských prác

Okrem základného zloženia farby zohráva rozhodujúcu úlohu aj technika jej nanášania. Najbežnejšie metódy sú maľovanie štetcom, valčekom a striekaním. Maľovanie štetcom je ideálne na menšie plochy a zložité detaily, zatiaľ čo maľovanie valčekom rýchlo a rovnomerne pokryje väčšie plochy. Maľovanie striekaním (airless) je síce pokročilejšie, ale ponúka hladký a profesionálny povrch, vďaka čomu je obľúbené na nábytok a zložité povrchy.


maliarske valčeky

Typy farieb

Výber správneho typu farby na stenu závisí od faktorov, ako je účel miestnosti, požadovaná povrchová úprava a intenzita prevádzky v danej oblasti. Latexová farba sa často odporúča na maľovanie stien v interiéri vďaka svojej univerzálnosti, jednoduchému použitiu a rýchlemu schnutiu. Vypúšťa tiež menej výparov, takže je bezpečnejšou voľbou pre uzavreté priestory. Škála dostupných farieb latexovej farby umožňuje majiteľom domov vyjadriť svoju kreativitu a štýl.


Najlepší typ farby do interiéru

Pokiaľ ide o najlepší typ farby do interiéru, vedie latexová farba. Vďaka svojmu zloženiu na báze vody sa ľahko čistí a zvyčajne obsahuje nižšie množstvo prchavých organických zlúčenín (VOC), čo prispieva k lepšej kvalite vzduchu v interiéri. Latexové farby sú dostupné v rôznych povrchových úpravách vrátane lesklej, matnej, pololesklej a vysokolesklej, čo poskytuje možnosti pre rôzne estetické a praktické potreby.


matná farba

Typy povrchových úprav stien

Povrchová úprava farby určuje konečný vzhľad vašich stien. Matné povrchové úpravy sa výborne hodia na zakrytie nedokonalostí, ale nemusia vydržať intenzívne čistenie. Lesklé a saténové povrchové úpravy dosahujú rovnováhu medzi odolnosťou a leskom, vďaka čomu sú vhodné do obytných priestorov. Pololesklé a vysokolesklé povrchové úpravy sú odolnejšie a ľahšie sa čistia, takže sú ideálne pre vysoko frekventované priestory a miesta náchylné na vlhkosť, ako sú kuchyne a kúpeľne. Ak si stále nie ste istí, či to zvládnete sami, pozrite si našu online kalkulačku a najmite si profesionála!


Keď sa vydávate na cestu za vylepšením svojho domova, je nevyhnutné porozumieť informáciám o typoch farieb a povrchových úprav. Či už hľadáte najlepší typ farby na steny v interiéri, alebo skúmate rôzne povrchové úpravy na dosiahnutie špecifickej estetiky, informovaný výber vám zabezpečí úspešný a dlhotrvajúci výsledok. Vyzbrojení znalosťami o piatich základných typoch farieb a ich použití môžete bezpečne premeniť svoj obytný priestor novým náterom plným farieb a štýlu.

0 comments
bottom of page