top of page
  • Writer's pictureAdam

Ako postupovať pri maľovaní izieb

Maľovanie izby môže byť skvelou príležitosťou, ako oživiť interiér a premeniť byt podľa svojich predstáv. Kľúčový je však správny postup, ktorý vám prácu zjednoduší a dosiahnete tak kvalitný výsledok bez komplikácií. Preto pre vás môže maľovanie znamenať aj príjemne strávený čas. Tu sa dočítate, ako postupovať, čo budete potrebovať a mnoho ďalších rád, ktoré vám pomôžu.




Pred maľovaním


Ochrana

Pred maľovaním je nutné dôkladne pripraviť miestnosť, aby sme predišli škodám a mali uľahčenú prácu. Je dôležité vypratať koberce a nábytok, ktorý môžeme dať uprostred izby a zakryť plachtou alebo fóliou. Na zakrytie podlahy sa hodí aj fólia na zakrytie nábytku, ak ju riadne oblepíte páskou. Nehodí sa však ako pochozí zakrytie podlahy. Najlepšia je ale silnejšia LDPE alebo HDPE fólia z polyetylenu s väčšou hrúbkou. Tie silnejšie majú hrúbku 30 a viac mikrónov.Nutná je aj ochrana okien. Rámy okien a dverí môžeme pred maľovaním zakryť maskovacou lepiacou páskou. Na sklo okien je určená ochranná samolepiaca fólia na okná a dvere. Ochranná samolepiaca fólia je plynotesná, vodotesná, vodeodolná a dá sa použiť aj opakovane.


Škrabanie

Tiež je dôležité pred maľovaním zo steny odstrániť staré odlupujúce sa farby alebo prípadné nečistoty. Keď chceme zistiť, či je nutné túto operáciu vykonať, kvalitu podkladu ľahko otestujete tak, že namočíte valec a prejdete ním niekoľkokrát po stene. Ak sa vám pôvodný náter nalepí na valec, musí sa škrabať.Starú maľbu poriadne navlhčíme vodou. Na to použijeme chlpatý valec alebo murársku štetku. Odporúčame maľbu namáčať po častiach, aby nám stena nevyschla ešte predtým, ako sa k škrabaniu dostaneme. Je dobré mať zatvorené okná aj dvere, aby sa nám steny zaparili a rýchlo nevysychali a škrabanie sa nám tak robilo ľahko. Samotné škrabanie vykonávame murárskou škrabkou (patentkou).


Penetrácia

Príprava ďalej zahŕňa vyplnenie dier a prasklín vo stenách, prípadne penetráciu stien.Penetrácia je dôležitá, aby sa zabránilo prenikaniu škvŕn, spevnili rozličné podklady a zjednotilo savosť. Zároveň zvyšuje priľnavosť náterov, takže nová farba vám bude lepšie kryť. Pre nové omietky alebo omietky, ktoré sú v dobrom stave môžete použiť bežnú univerzálnu penetráciu. Pre staršie omietky je vhodná hĺbková, ktorú podľa potreby môžete použiť aj vo viacerých vrstvách.


Voľba farby

Pri maľovaní je dôležité zvážiť podmienky vášho priestoru. V menších miestnostiach je lepšie zvoliť svetlejšie odtiene. Vo väčších miestnostiach sa tmavších odtieňov báť nemusíte, je ale dôležité, aby bola miestnosť dobre osvetlená. Nie je však zlé, s farbami experimentovať. Buďte kreatívni a môžete skúšať kombinovať aj viac farieb alebo odtieňov dokopy, aby ste vyjadrili svoju osobnosť. Môžete tak dosiahnuť originálny výsledok, ktorý prekvapí, ale zároveň nadchne nejednu návštevu.





Maľovanie


Cena

Cena závisí na veľkosti izby, bytu, stave stien aj na použitej farbe a regióne. Cena za vymaľovanie m2 sa môže pohybovať od 1EUR do 5EUR. Vymaľovanie bytu 3+1 sa môže pohybovať od 9 000 Kč do 15 000 Kč. Pri maľovaní svojpomocne záleží na tom, aké kvalitné vybavenie si zaobstaráme. Maliarske náradie zohnáme za pár korún. Napríklad maliarska škrabka sa pohybuje v cene 30–65 Kč. Základný maliarsky valec stojí okolo 150 korún. Klasické štetce sa predávajú za cca 30–160 korún. Liter alebo kilo penetračného náteru sa pohybuje v rozmedzí 60–230 Kč. Rozmanitejšie je to ale u samotných farebných náterov, ktorých cenové rozmedzie sa pohybuje od 300 po 1100 Kč za 1 kg, pričom závisí práve na kvalite a druhu.


Postup

Ak plánujeme vymaľovať aj strop, začíname práve ním. Pri samotnom maľovaní stien budeme postupovať od rohu a v miestnosti postupovať po smere hodinových ručičiek. Najprv si ale štetcom natrieme detaily a následne valcom plochy. Ak maľujeme každú stenu do inej farby, vždy počkáme, kým susedná stena nevyschne. To isté platí o strope.Väčšinou nám stačí iba jedna až dve vrstvy farby, ak budeme používať kvalitnú farbu s dobrými krycími schopnosťami. Ak ale maľujeme cez tmavú farbu alebo novo omietnutú stenu, musíme použiť viac vrstiev.





Množstvo farby

Množstvo farby, ktoré budeme potrebovať na vymaľovanie izby, môžeme vypočítať podľa vzorca: dĺžka steny (v metroch) x výška steny (v metroch) = plocha steny - týmto sme vypočítali obsahNásledne vynásobíme počtom rovnako veľkých stien v miestnostiAk je miestnosť do tvaru obdĺžnika, pripočítame k tomu steny, ktoré sú inak dlhé a vypočítali sme ich rovnakým postupom ako tie predchádzajúce.Odčítame obsah okien a dveríPotom vynásobíme počtom vrstiev, ktoré chceme aplikovať. Vypočítanú hodnotu vydelíme číslom, ktoré nám vyjadruje natrienie počtu m2/L, (táto informácia je na každej plechovke s farbami)


Doba potrebná na vymaľovanie

Doba potrebná na vymaľovanie izby je veľmi individuálna, pretože závisí na mnohých faktoroch. Závisí na veľkosti izby a na jej stave a tiež na rýchlosti práce. Zvyčajne ale platí, že vymaľovať izbu trvá 1-2 dni.


Úzke a malé izby

V prípade, že maľujeme úzku alebo malú izbu, je lepšie použiť svetlé odtiene farieb, ktoré opticky rozširujú priestor. Tiež je dobré maľovať steny v rovnakých farbách, vytvára tak dojem kontinuity. V malých izbách zvážte použitie zrkadla, ktoré tiež pomôže opticky zväčšiť priestor.




Po vymaľovaní


Potom, čo vymaľujeme izbu musíme rátať s dobou, keď farba schne. Doba schnutia náteru síce závisí na type použitej farby, všeobecne sa však odporúča rátať aspoň 24 hodínami schnutia.Po vymaľovaní je tiež dôležité miestnosť poriadne vyvetrať, aby sa odparili výpary z použitej farby a zlepšila sa kvalita vzduchu. Preto sa odporúča vetrať minimálne 24 hodín.

0 comments
bottom of page