top of page
  • Writer's pictureAdam

Čo všetko potrebujem na maľovanie?

Maľovanie je proces, ktorý vyžaduje nielen samotnú výmalbu, ale aj prípravu. Pred maľovaním je dôležité mať plán, ako chceme, aby miestnosť vyzerala, a zaobstarať si základné vybavenie a nástroje. Je výhodné mať dobrý prehľad o tom, čo všetko budeme potrebovať. Uľahčí nám to prácu a budeme mať všetko pripravené. Taktiež je dôležité mať pripravenú miestnosť, čo zahŕňa vykladanie nábytku a zabezpečenie miestnosti pomocou ochranných pomôcok.


Základné vybavenie:


Farby


Farbu si vyberajte samozrejme podľa toho, aká sa vám páči a s akou sa budete cítiť dobre, potom ale aj podľa účelu miestnosti. Do malých a úzkych miestností sa viac hodia svetlejšie farby. Vo veľkých, dobre osvetlených miestnostiach sa nemusíte báť viac experimentovať s rôznymi farbami a kľudne aj sytejšími odtieňmi alebo ich kombinovať. Môžete tiež zvoliť minimalistický odtieň a sladiť do neho aj celé vybavenie miestnosti. Ceny za farby sú veľmi rozmanité. Ich cenové rozpätie sa pohybuje od 12EUR po 45EUR za 1 kg.


Typy farieb


Pri maľovaní je dôležitý nielen výber farby, ale aj typ farby. Každý typ má trochu iné vlastnosti a funkcie. Kvalitné farby tiež zaručia trvalejší a estetickejší výsledok.


Disperzná farba

Tento typ je ľahko riediteľný a hodí sa do interiéru. Je odolná proti oderu za sucha aj za mokra, preto je vhodná do detských izieb. Nie je ale toľko priedušná a preto nie je vhodná do vlhkých miestností.


Akrylátová farba

Akrylátová farba vytvorí mierne lesklý povrch, je odolná a má dlhú životnosť. Je vhodná aj do vlhkých miestností, pretože je priedušná.


Latexová farba

Má vysokú odolnosť a na povrchu sa leskne, preto je ľahko umývateľná. Nie je ale toľko priedušná a preto nie je vhodná do vlhkých priestorov. Je ale nehorľavá a pri maľovaní vám bude rýchlo schýnať.


Silikátová farba

Je veľmi trvanlivá a odolná. Má dobrú priedušnosť a je perfektná do vlhkých miestností alebo do priestorov s častou zmenou teplôt. Horšie sa ale natiera.


Vinyl farba

Má vynikajúce krycie vlastnosti, a preto aj nižšiu spotrebu. Je odolná voči vode a je priedušná. Najlepšie sa hodí pre časté maľovanie.



Štetce a valečky


Pre rôzne povrchy budete potrebovať rôzne typy štetcov a valečkov. Valečky sú vhodné pre rovné povrchy, zatiaľ čo štetce sú ideálne pre detailnú prácu a okraje. Pri maľovaní valečkom je dôležité ho nem ać príliš mokrý, preto si ho najprv otrepte napríklad o okraj nádoby. Taktiež je dôležité farbu aplikovať rovnomerne, v rovnakom smere. Máme rôzne typy valečkov a štetcov, ale určite sa vám bude hodiť:

  • valeček na rohy

  • veľký valeček

  • štetec so skosenou hranou


Prípravné materiály


Prípravné materiály zahŕňajú krycie nátery, tmely a ďalšie. Sú nevyhnutné pre prípravu povrchu pred maľovaním. Vyplňujeme nimi diery a praskliny vo stenách, čo je kľúčové pre dobré vypadajúci výsledok.


Penetrácia

Penetrácia je dôležitá, aby sa zabránilo presakovaniu škvŕn, zpevní rozmanité podklady a zjednotí savosť. Zároveň zvyšuje priľnavosť náterov, takže nová farba vám bude lepšie kryť. Najdôležitejšie je u drevených povrchov a omietok.



Ochranné pomôcky


Fólia

Pred maľovaním je dôležité miestnosť vyprázdniť a ochrániť zvyšok miestnosti pred farbou. Najlepšie na zakrytie podlahy je LDPE či HDPE fólia z polyetylénu s väčšou hrúbkou. Tie silnejšie mávajú hrúbku 30 a viac mikrónov. Sú pochodzé a podlahu vám naozaj ochránia.


Maskovacia lepiaca páska

Hodí sa na ochranu rámov okien a dverí. Umožňuje vytvoriť čisté a rovné línie okolo nich.


Ochranná samolepiaca fólia

Hodí sa na okná a sklá u dverí. Ochranná samolepiaca fólia je plynotesná, vodotesná, vodeodolná a dá sa použiť aj opakovane.


Murárska štetka

Slúži na škrabanie, ktoré sa vykonáva, keď zo steny potrebujeme odstrániť staré odlupujúce sa farby alebo prípadné nečistoty.



Úpratovanie po maľovaní

Po maľovaní je dôležité upratať pomôcky a náradie, ktoré sme k maľovaní použili. Čím ale utrieť prípadné škvrny od farby? Na očistenie nezaschnutej farby nám bude stačiť teplá voda so saponátom, kvapkou octu a mäkká handrička. Na odstránenie zaschnutej farby budeme potrebovať špongiu s drsnou stranou, horúcu vodu alebo parný čistič.


Ďalšie vybavenie


  • miešačka

  • mriežka

  • teleskopická tyč

  • odmerka na vodu

  • kýbel

  • schodíky alebo rebrík

  • Respiračná maska a ochranná kombinéza (pre ochranu vášho zdravia pri maľovaní)


Ak sa vám pri čítaní zoznamu vecí potrebných na maľovanie zatočila hlava, nezúfajte. Adam vám zabezpečí profesionálneho maliara za vopred stanovenú cenu. Stačí vyplniť pár údajov v našej online kalkulačke a vymaľovať môžete mať pokojne hneď na druhý deň. 


0 comments
bottom of page