top of page
  • Writer's pictureAdam

Voľba správnej omietky pre Váš domov: komplexný sprievodca

Pri začatí maliarskeho projektu môže voľba typu omietky významne ovplyvniť konečný výsledok. Či už ide o fasádu alebo vnútornú stenu, druh použitej omietky položí základy vzhľadu a životnosti Vašej maľby. Omietky sa líšia v štruktúre, savosti a vhodnosti pre rôzne prostredia, a je preto dôležité vybrať tú správnu. Tento sprievodca si kladie za cieľ sprístupniť proces, aby ste mohli vybrať ideálnu omietku pre Vaše maliarske potreby.


Je kľúčové porozumieť charakteristikám rôznych omietok. Tradičné omietky, ako sú sadrové alebo vápenné, ponúkajú klasický vzhľad, často obľúbený v historických alebo dobových domoch. Naopak moderné syntetické omietky poskytujú väčšiu flexibilitu a odolnosť voči vlhkosti, čo ich robí vhodnými pre rôzne súčasné priestory. Táto znalosť umožňuje majiteľom domov a dizajnérom urobiť informované rozhodnutia, ktoré zodpovedajú tak estetickým, ako aj funkčným požiadavkám ich maliarskych projektov.

Záber mokrej zmesi omietky na kovové špachtle, naznačujúce proces prípravy omietky a nanesenie na stenu.

Pred maľovaním novej omietky je nevyhnutné správne pripraviť povrch. Čerstvá omietka je veľmi savá, a pokiaľ sa farba aplikuje priamo, môže dôjsť k nerovnomernému pokrytiu a fľakatosti. Aby sa tomu predišlo, odporúča sa používať tesniaci prostriedok, napríklad tesniaci prostriedok Dulux na omietku. Tento tesniaci prostriedok slúži ako bariéra, umožňujúca hladké a rovnomerné priľnutie farby. Zaistenie správneho tesnenia omietky nielen zlepší vzhľad maľby, ale predĺži aj jej životnosť.


Maliar v bielom overale a ochranných okuliaroch stojí na chodidlách s omietkovou podnoskou nad hlavou, pripravený na prácu na strope, v jasnej miestnosti s oknom.

Maľovanie novej omietky vyžaduje určitú dávku opatrného prístupu. Začína sa tenkou, zriedenou vrstvou farby, ktorá umožní farbe efektívne spojiť sa omietkou. Po vyschnutí danej vrstvy sa nanesie jedna alebo dve ďalšie vrstvy Vašej vybranej farby, je potrebné overiť či, každá vrstva bola suchá pred nanesením ďalšej. Je potrebné vyhnúť sa hrubým vrstvám, pretože môžu spôsobiť praskanie alebo odlupovanie. Používanie správnych nástrojov, ako sú kvalitné štetce alebo valčeky, môže tiež významne ovplyvniť výsledok. Pre približný odhad nákladov môžete využiť našu online kalkulačku.


Okrem týchto krokov je dôležité zvážiť aj typ použitej farby. Na novú omietku sa obvykle odporúčajú vodou riediteľné farby, pretože umožňujú materiálu dýchať a prirodzene vyschnúť. Pri nanesení následných vrstiev je dôležité uistiť sa, že povrch je pokrytý rovnomerne, venujme taktiež pozornosť rohom a hranám, kde sa farba často hromadí. Je tiež doporučené udržiavať konzistentnú techniku ​​maľovania po celý proces, aby sa vyhlo tvorbe pruhov a bol zaistený hladký, rovnomerný povrch. Trpezlivosť a pozornosť k detailom v tejto fáze sa Vám oplatí dlhodobo, vedúce k profesionálnemu a trvanlivému výsledku.


Príprava na maľovanie interiéru s dreveným rebríkom, predĺženým valčekom smerujúcim k stene, farbou, podnoskom, vzorkovníkmi farieb a ochrannými obrusmi na tvrdom drevenom podlahe.

Bežná otázka medzi majiteľmi domov a nadšencami do DIY je, ako dlho po omietaní čakať pred maľovaním. Odpoveď sa líši, ale zvyčajne je bezpečné maľovať až po tom, čo je omietka úplne suchá, čo môže trvať niekoľko dní až týždeň, v závislosti od typu omietky a environmentálnych podmienok. Omietka by mala byť suchá na dotyk a svetlejšie farby pred maľovaním. Ponáhľanie tohto procesu môže spôsobiť problémy, ako je rast plesní alebo odlupovanie farby, takže kľúčová je trpezlivosť.


Aby ste dosiahli najlepšie výsledky pri maľovaní novo omietnutých stien, dodržujte tieto osvedčené postupy: Vybranie správneho typu omietky pre Váš konkrétny projekt, správne pripraviť povrch vhodným tesniacim prostriedkom a zaistiť dostatočný čas na vyschnutie. Pri maľovaní sa má začínať s tenkou, zriedenou vrstvou farby a pokračovať rovnomernými vrstvami. Pamätajte, že dobre vykonaná maliarska práca nielen zvyšuje estetickú atraktivitu Vášho priestoru, ale taktiež prispieva k odolnosti a dlhodobej trvanlivosti Vašich stien.

0 comments
bottom of page