top of page
  • Writer's pictureKateřina Horáková

6 chýb, ktorým sa vyhnúť pri maľovaní interiérov

Čomu se vyvarovať pri maľovaní interiérov? Na čo si dať pozor a čo nepodceniť? Prinášame vám 6 chýb, ktorým sa vyhnúť pri maľovaní. Nečakajte ale zázraky, pretože maľovanie nie je naozaj jednoduché, ak sa rozhodnete si vymaľovať svojpomocne. Či už to beriete ako spestrenie svojich nekonečných dní, alebo ako spôsob, ako ušetriť peniaze (čo môže byť relatívne, čo sa čoskoro dozviete), nasledujúce riadky vám pomôžu dosiahnuť najlepšieho možného výsledku.


Maliari interiérov


1. "To sa nezašpiní“


Opak je pravdou. Nikto nestojí o zničený nábytok a špinavú podlahu. Tomu sa dá, samozrejme, jednoducho predísť poriadnou prípravou pred samotným maľovanním. Hlavnou úlohou je sprístupniť všetky steny. Niektoré veci môžete dočasne presunúť do iných miestností vo vašom byte, veľké kusy nábytku však budu musieť zostať na mieste. V tom prichádza na radu plachta, lepiaca páska a kartóny.

Všetko, čo vám v izbe zostane, musí byť prikryté. Krycie fólie dnes stoja zopár eur a dajú sa jednoducho zohnať. Fóliami pohodlne zakryjete všetok nábytok. Podlahu spoľahlivo ochránni kartón. Môžete rozložiť staré krabice, ktoré sa dajú zohnať v každom supermarkete – stačí sa opýtať. Nezabudnite všetko upevniť lepiacou páskou. V prípade, že to nebude stačiť, použite jej viac! Keď už budete u toho lepenia, nezabnudite použiť maliarsku pásku okolo okien, dverí a pri strope. Nechcete predsa, aby vaša izba vyzerala ako detská omaľovánka. :)


2. Diera sem, diera tam


O nábytok, podlahu a čokoľvek, čo by sa mohlo zašpiniť, je postarané. Teraz vám už určite beží hlavou otázka: "Už môžem začať maľovať?" Odpoveď znie – nie. Skontrolujte všetky steny, ktoré sa chystáte vymaľovať. Ak uvidíte akékoľvek diery, väčšie trhliny alebo iba menšie odreniny, musíte ich zapraviť. Na väčšinu malých odrenín a prasklín vám bohate postačí trochu malty či tmelu. Ak má však vaša stena veľké praskliny, nechajte si radšej poradiť od odborníkov. Nikto predsa nechce, aby sa mu na novo-vymaľovaných stenách znovu objavili takéto trhliny.


Praskliny na stene - škrabanie omietky

Ďalšou vecou, ktorú treba zohľadniť je to, koľkokrát bola miestnosť predtým už maľovaná. Ak vidíte na stene hrubú vrstvu predchádzajúcich náterov, ktoré sa už odlupujú, bude nutné stenu oškrabať. Ak je počet náterov veľký, ale steny nemajú tendenciu sa odlupovať, zvážte pred samotným maľovaním taktiež vrstvu penetrácie. Tá vám spevní povrch steny a nový náter na nich tak bude lepšie držať.


3. Správny typ farby


Hlavou vám teraz určite beží niekoľko otázok. Prvá z nich určite je: "Ktorú farbu a typ vybrať?" Výber správnych farieb sa môže zdať ako nadľudský výkon, predsa len ide o najdôležitejší krok pri maľovaní. Zorientovať sa v typoch farieb, kedy slová ako akrylová, disperzívna či klihová farba vám nič nehovoria, nie je vôbec jednoduché. Farby, ktoré použijete pri pravidelnej údržbe stien, budú úplne iné než tie, po ktorých siahnete pri úplne prvom maľovaní. Veľmi taktiež záleží na povrchu. Pri nákupe sa nebojte opýtať výrobcov alebo predajcov, ktorí vám radi poradia s výberom. V Adamovi fičí 7 odtieňov Primalex Plus (pozor, nepleťte si to s 50 odtieňami sivej, na to musíte ísť do kina). :) Tieto odtiene spolu s ukážkami interiérov nájdete na našom Instagrame.


Vzorník farieb

Typ farby však nie je všetko. Ďalšou otázkou, ktorú si zrejme pokladáte je, koľko farby budete potrebovať. Na každej plechovke s farbou nájdete údaj o tom, na akú veľkú plochu vám dané množstvo vystačí. Nezabudnite kúpiť tieto farby dve, pretože väčšinou bude nutné miestnosť vymaľovať aj druhýkrát. Je dôležité si však uvedomiť, že kvôli množstvu farby alebo kvôli typu farby sa môže takéto maľovanie predražiť.


4. Valček vs. štetec


Nekonečný súboj, ktorému budete čeliť aj vy – použiť valček alebo štetec? Aj tu sa dá chybovať, ale nie je potreba za tým hľadať veľkú vedu. Valček sa všeobecne hodí na veľké plochy. Pri jeho používaní je ale nutné dávať pozor na podklad. Ak maľujete steny, kde je už viacero náterov, ktoré ste predtým neoškrabali, môže sa stať, že valček predošlé nátery strhne. Farba je totiž lepivá a valček tak môže urobiť viac škody než úžitku.


Naopak, štetec sa viac hodí na maľovanie detailov, okolo maliarskej pásky či maľovania v rohoch. Využiť ho ale môžete v prípade, že budete podklad natierať penetráciou. Ale pozor, aj tu budete musieť vyberať z veľkého množstva dostupných štetcov a to, ako s umelými tak aj s prírodnými štetinami. Všeobecne však platí, že ploché štetce sa hodia viac na väčšie plochy a plnia tak skôr funkciu valčeka, kdežto s guľatým štetcom sa budete môcť vyhrať s detailami.


Valček na maľovanie

5. Málo trpezlivosti


Všetci chcú mať vymaľované čo najskôr, ale, ako sa hovorí, trpezlivosť ruže prináša. A inak to nie je ani v prípade druhého náteru. Najjednoduchšie je postupovať podľa inštrukcií uvedených na farbe. Ak však táto informácia chýba, nič nepokazíte tým, keď počkáte 24 hodín medzi prvým a druhým náterom. Farba by mala byť pri druhom nátere hustejšia. Aj napriek tomu môžete farbu mierne zriediť.


Svojpomocné maľovanie

6. Nenecháte si poradiť


Maľovanie nie je hotové raz-dva. Môže sa naviac dosť predražiť, ak vám záleží na tom, aby výsledné dielo dosahovalo požadovanú kvalitu. Ak si budete musieť zadovážiť nové maliarske vybavenie, popremýšľajte, či ho naozaj znovu využijete. Niekoľkokrát sme v tomto článku zdôrazňovali, aby ste sa nebáli poradiť s odborníkmi. Obzvlášť vtedy, ak vaše steny vyžadujú opravy, vtedy vám odporúčame sa obrátiť na odborníka. Skúste využiť Adama a sebe doprajte oddych! Celý proces maľovania zásadne uľahčujeme a vy tak nebudete mať plnú hlavu starostí. V Adamovi sme vďaka najväčšej sieti overených maliarov schopní ponúknuť bezkonkurenčne najlepšiu cenu a top kvalitu, a je na vás, kedy k vám maliari dorazia. Už žiadne prispôsobovanie sa remeselníkom! S Adamom ste pánmi vy a my sa tak plne zariadime podľa vašich potrieb. Ak zháňate maliarov v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Prešove alebo v okolí týchto miest, ozvite sa Adamovi. Poradíme si nielen s miestnosťami u vás doma, ale taktiež s kancelárskymi a inými priestormi. Cenu naviac poznáte vopred – stačí v menu kliknúť na tlačítko Zistiť cenu a naša online kalkulačka vám stanoví odhad. Ihneď a úplne transparentne. Jediným prekvapením pre vás bude krásne vymaľovaná stena.

0 comments
bottom of page