top of page
  • Writer's pictureAdam

Najlepšie triky a nástroje na maľovanie nábytku

Maľovanie nábytku je skvelý spôsob, ako osviežiť byt bez toho, aby ste museli kupovať nový nábytok. Maľovanie nábytku však môže byť zložité a časovo náročné, najmä pre ľudí, ktorí s maľovaním začínajú. V tomto článku vám ukážeme niektoré z najlepších trikov a nástrojov, ktoré vám pomôžu maľovať nábytok. A ak sa chcete dozvedieť niečo viac o samotných farbách - pozývame vás na náš ďalší článok súvisiaci s témou druhov a vlastností farieb.



maľovanie nábytku


1. Vyberte si správnu farbu laku

Farba náteru je jedným z najdôležitejších prvkov pri maľovaní nábytku. Je dôležité vybrať si farbu, ktorá zodpovedá štýlu vášho domova a nábytku, ktorý chcete vymaľovať. Môžete sa tiež rozhodnúť pre farby v spreji, ktoré sa ľahko používajú a umožňujú získať hladký a rovný povrch.


2. Pripravte povrch nábytku na náter

Príprava povrchu nábytku na maľovanie je rozhodujúca pre dosiahnutie najlepšieho efektu. Nábytok pred lakovaním dôkladne umyte a osušte a potom odstráňte všetky škrabance a dutiny. Na vyhladenie povrchu nábytku pred lakovaním môžete použiť brúsny papier alebo brúsku.


3. Používajte dobré nástroje

Dobre zvolené nástroje na maľovanie nábytku vám pomôžu získať profesionálny vzhľad. Pri maľovaní nábytku odporúčame použiť valček, štetec alebo striekaciu pištoľ. Na maľovanie veľkých plôch je dobrou voľbou valček, na maľovanie detailov a ťažko dostupných miest štetec. Striekacia pištoľ vytvára hladký povrch a je rýchlejšia ako valček alebo kefa.


nástroje na maľovanie nábytku

4. Naneste niekoľko vrstiev farby

Pre čo najlepší efekt odporúčame natrieť nábytok niekoľkými vrstvami farby. Vrstvy by mali byť tenké a rovnomerné, aby sa na povrchu nábytku nevytvárali bubliny a nerovnosti. Medzi jednotlivými vrstvami farby nechajte čas na zaschnutie podľa odporúčania výrobcu farby.


5. Po lakovaní chráňte povrch nábytku

Po natretí sa oplatí povrch nábytku ochrániť pred poškodením či poškriabaním. Môžete to urobiť nanesením vrstvy laku alebo vosku. Lak vytvrdzuje na povrchu nábytku a chráni pred poškriabaním a poškodením a vosk poskytuje dodatočnú ochranu a dodáva nábytku lesk. Výber medzi lakom a voskom závisí od vašich preferencií a typu nábytku, ktorý chcete chrániť.


natretie nábytku

6. Pracujte v dobre vetranom priestore

Pri maľovaní nábytku odporúčame pracovať v dobre vetranom priestore, aby ste sa vyhli vdychovaniu škodlivých výparov farieb. Môžete použiť aj ochrannú masku, ktorá vám poskytne dodatočnú ochranu pred vdychovaním škodlivých výparov.


ako maľovať nábytok

Zhrnutie

Maľovanie nábytku je skvelý spôsob, ako osviežiť vzhľad bytu bez toho, aby ste museli kupovať nový nábytok. Použitie vyššie uvedených trikov a nástrojov vám umožní dosiahnuť profesionálny efekt, ktorý poteší oko na dlhú dobu. Nezabudnite pracovať v dobre vetranom priestore, chráňte povrch nábytku po lakovaní a vyberte si správnu farbu náteru, ktorá bude vyhovovať vášmu štýlu a nábytku, ktorý chcete natrieť.

0 comments
bottom of page