top of page
  • Writer's pictureAdam

Loftový interiér - surový štýl s industriálnym charakterom

Loft je štýl bývania, ktorý vychádza z charakteristického štýlu usporiadania priemyselných hál a skladov, ktoré sa po transformácii stávajú modernými bytmi. Vyznačuje sa strohosťou, nečlenením na miestnosti a obvykle veľkými oknami a vysokými stropmi. V takom interiéri sa mnohé prvky, ktoré boli predtým skryté, stávajú dekoratívnym elementom a zdôrazňujú industriálny charakter. V ďalšej časti článku si predstavíme, čo by v loftových interiéroch nemalo chýbať. Pokiaľ sa chcete o tomto „raw” štýle dozvedieť viac, pozrite sa na náš ďalší článok o najmodernejších štýloch interiéru pre rok 2023.


maľovanie loftu

Surové materiály

Loftové interiéry by sa mali vyznačovať strohosťou a industriálnym charakterom. Ideálne sú na to hrubé a surové materiály ako betón, tehla, kov, drevo a sklo. Všetky prvky by mali byť vystavené zubu času, nemali by byť príliš dobre upravené. Je dôležité, aby ich prirodzená štruktúra a farby boli výrazným prvkom interiéru.

Nábytok v loftových interiéroch je obvykle vyrobený zo surovín, ako je kov, betón alebo drevo. Je možné ich tiež kombinovať s kovovými komponentmi, ako sú trúbky alebo priemyselné súčiastky. Zaujímavou možnosťou sú stoly z betónových tvárnic alebo recyklovaného dreva.


Svetlo


Osvetlenie v loftových interiéroch zohráva veľmi dôležitú úlohu. Veľké okná a hrubé neotesané elementy robia prirodzené svetlo v takomto interiéri mimoriadne dôležité. Je taktiež dôležité nezakrývať okná ťažkými závesmi alebo žalúziami, ale používať iba jemné, priehľadné materiály, ktoré nebudú zastierať prirodzené svetlo. Loftové interiéry tiež často využívajú umelé osvetlenie na zdôraznenie industriálneho charakteru. Ideálnym riešením sú surové závesné svietidlá z kovu, betónu alebo dreva, ktoré harmonicky zapadajú do loftového štýlu. Je dôležité, aby osvetlenie bolo dostatočne silné, ale zároveň nie ohromujúce. Vďaka tomu sa vám podarí v priestore naladiť správnu náladu a zdôrazniť charakter interiéru.


Umenie a doplnky

doplnky v interiéri

V loftových interiéroch hrajú dôležitú rolu taktiež doplnky, ktoré dokážu spestriť akýkoľvek priestor - na to sa skvele hodia obrazy, ktoré by mali odkazovať na industriálny charakter miestnosti. Obzvlášť vhodné sú obrázky strojov, zariadení alebo architektonických prvkov, ako sú mosty alebo žeriavy. Staviť môžete aj na obrazy v tlmených farbách, ktoré budú kontrastom k surovým prvkom interiéru.

Koberce v štýlu loft by mali byť jednoduché a surové. Ideálne sú jutové, vlnené alebo bavlnené koberce. Dôležité je, aby ich farby boli tlmené a ladili s celkovým poňatím interiéru. Zaujímavým doplnkom sú koberce z kúskov kože alebo priemyselných materiálov, ktoré dodajú miestnosti charakter.

loftový štýl

Farby

Loftové interiéry sa obvykle vyznačujú tlmenou farebnosťou stien, ktorá má zdôrazniť strohosť a industriálny charakter interiéru. Skvele sa k nej hodia farby ako biela, šedá, béžová a tmavšie odtiene hnedej. O kombinovaní rôznych farieb v interiéri si môžete prečítať viac v našom ďalšom článku. Je však potrebné pripomenúť, že steny v takom interiéri sú taktiež pozadím pre surové a priemyselné prvky, takže výber farby stien by mal byť starostlivo premyslený. Je dôležité, aby farby stien neprebíjali ostatné prvky interiéru, ale tvorili harmonický doplnok celku. Pokiaľ sa rozhodnete pre zmenu farieb vo vašom interiéri, odporúčame vám využiť služby profesionálnych maliarov Adam - cenu ich práce si môžete overiť v online kalkulačke.

Suma sumárum, loftové interiéry sú štýlom inšpirovaným usporiadaním priemyselných hál a skladov. Vyznačujú sa surovinami, veľkými oknami, žiadnym delením na miestnosti a nedokončenými konštrukčnými prvkami. V takom interiéri sú dôležité zladené koberce, stoly, nábytok a obrazy, ktoré by mali byť jednoduché, surové a odkazovať k industriálnemu charakteru. Loftové interiéry sú ideálne pre ľudí, ktorí ocenia minimalistický štýl, industriálny charakter a priestrannosť.


0 comments
bottom of page