top of page
  • Writer's pictureAdam

Ako kombinovať farby v interiéri

Niekedy nemusíte investovať obrovské sumy, aby ste zmenili dojem, ktorý robí interiér vášho bytu. Stačí sa zamyslieť nad farbami a vhodne ich kombinovať, či už ide o výmaľbu alebo tapety, nábytok či bytový textil a doplnky. Zmena farebného bývania nášho domova môže byť aj psychologickým reštartom, napríklad keď uzatvárate nejakú životnú etapu.



farby v interiéri

Základné pravidlá farieb v interiéri

Aj keď farebných kombinácií je nekonečné množstvo variant, existujú určité pravidlá, ako kombinovať farby v interiéri, ktoré platia všeobecne a je vhodné sa ich držať.


Pravidlo troch farieb

Interiéroví designéri po celom svete sa riadia pravidlom, že pre jeden priestor sú optimálne maximálne tri dominantné farby. To neznamená, že v ňom nemôžete mať detaily aj v iných farbách, ale tri základné by mali prevládať. Vybrané farby spolu musia samozrejme ladiť. To platí aj o nábytku, kedy by v jednej miestnosti mali byť maximálne tri farebné tóny dreva. A prečo práve tri? Príliš veľa farieb pôsobí rušivo, rôzne tóny jedinej farby môžu byť zase trochu nudné. Na základe dlhodobých skúseností je preto kombinácia práve troch farieb v interiéri považovaná za optimálnu.



pravidlo troch farieb

Farebný kruh

Vhodnú kombináciu troch farieb vám pomôže určiť tzv. farebný kruh. Pokiaľ Vami zvolené farby na kruhu vytvoria rovnostranný trojuholník, mali by k sebe harmonicky ladiť. Kontrastné farby ležia na farebnom kruhu proti sebe, ale vzájomne sa nerušia. Súlad tvoria taktiež farby, ktoré sa na kruhu nachádzajú v blízkosti, alebo na kruhu priamo susedia.

Podstatné je taktiež vedieť, aké farby sú primárne a aké sekundárne. Primárne farby sú označované aj ako farby základné a nemožno ich namiešať, zatiaľ čo sekundárne farby vznikajú naopak zmiešaním dvoch primárnych farieb. Primárne odtiene sú žltá, červená a modrá, sekundárne fialová, oranžová a zelená. Terciárne farby získate zmiešaním dvoch odtieňov z farieb primárnych a sekundárnych.


farebný kruh

Pravidlo 60-30-10

Toto pravidlo upresňuje to predchádzajúce a hovorí, že zvolené farebné odtiene je vhodné kombinovať v pomere 60% ku 30% ku 10%. Najväčšiu farebnú plochu tvoria steny, podlaha a veľké kusy nábytku, na ktorých by mala byť jedna zo zvolených farieb ako dominantný farebný prvok. Niekedy býva označovaná aj ako farba pozadia. Druhá farba, ktorá by mala farebne zaberať asi tretinu priestoru, by mala s tou dominantnou ladiť, vhodne ju zvýrazniť, ale zároveň byť dostatočne výrazná aj samostatne. Označuje sa ako farba sekundárna. Z veľkých plôch by sa mala objaviť na závesoch, voľne stojacich kusoch nábytku, menších koberčekoch a pod.

Tip: Pokiaľ máte špecifický tvar miestnosti či okien, nebojte sa nechať si vyrobiť závesy presne pre vami žiadané rozmery. U nás šije závesy na mieru napr. Biante.sk, ktorí na to majú aj vlastnú šijaciu dielňu.


Pravidlo 60-30-10

Tretí farebný odtieň by mal byť trochu kontrastný k predchádzajúcim dvom, dodať miestnosti osobitosť a originalitu. Preto by sa tretia farba mala objaviť napríklad na obrazoch, dekoráciách, drobných textíliách, ako sú napríklad vankúše na pohovke, obrus a pod. Percentuálny pomer jednotlivých farieb je orientačný, nemusí byť dodržiavaný striktne, môže sa objaviť aj štvrtá menšinová farba.


Radovánky s priestorom

Miestnosti sú rôzne veľké aj vysoké a len vhodnou kombináciou farieb sa dá optické vnímanie priestoru zdôrazniť, ale tiež potlačiť. Pokiaľ chcete miestnosť opticky zvýšiť, na strop zvoľte značne svetlejší odtieň než na steny, ideálne bielu farbu.

V miestnostiach s vysokými stropmi, ktoré sú napríklad v historických budovách, je možné strop opticky znížiť použitím tmavej farby na strope. Úzke či malé miestnosti je potrebné vymaľovať svetlými farbami a zväčšenie priestoru opticky podčiarknuť napríklad zrkadlami a vhodným osvetlením. V malej miestnosti tiež nie je dobré používať ani veľké a tmavé vzory na tapetách.

Naopak príliš veľkú miestnosť opticky zmenšíte použitím tmavších a teplých farebných tónov, alebo tapetami s väčším vzorom. Dlhú úzku miestnosť opticky skrátite, keď na najvzdialenejšiu stenu použijete tmavšiu farbu ako na bočnej stene, krátku miestnosť predĺžite veľmi svetlou vzdialenou stenou a tmavšími plochami na bokoch, či už sa jedná o steny alebo nábytok.


Psychológia farieb

Každý má rád iné farby a iné farebné kombinácie, pretože to, ako vnímate farebné odtiene, je subjektívne, a môže byť ovplyvnené nielen ročným obdobím, osvetlením, a to ako prirodzeným, tak umelým, ale aj psychickým stavom alebo náladou danej osoby. Základné delenie farieb je na farby teplé a studené, teda dohromady pestré, a na farby neutrálne.


Teplé farby

Zjednodušene povedané ide o farby slnka, ohňa, života… Jedná sa teda o farbu žltú, oranžovú, červenú a ich odtiene, ktoré pôsobia aktívne, dynamicky, živo.


Studené farby

Farby vody, neba, zelenej prírody naopak pôsobia chladne, preto sú označované ako farby studené. Patrí sem modrá, zelená, fialová a ich odtiene. Pôsobia upokojujúcim dojmom, ochladzujú priestor.


Pestré a neutrálne farby

Teplé a studené farby sú označované ako farby pestré, inak povedané chromatické. Ich opakom sú farby neutrálne, inak povedané achromatické. Medzi tie patrí biela, čierna, šedá či strieborná farba.



achromatické farby v interiéri

Ako pôsobia jednotlivé farby

Ako sme už uviedli vyššie, pôsobenie farieb na jednotlivé osoby je individuálne, aj napriek tomu ale existujú všeobecne prijímané charakteristiky základných farebných odtieňov:


Červená - pôsobí energicky, emocionálne, zvyšuje chuť do jedla a u niekoho aj sexuálny apetít

Fialová - býva spájaná so spiritualitou, ale zároveň je farbou stimulujúcou

Žltá - farba slnka, dodáva energiu, vzbudzuje radosť

Oranžová - je aktívna, energická, ohnivá

Zelená - upokojuje, pomáha psychickej pohode, priaznivo pomáha relaxácii

Modrá - rovnako upokojuje, znižuje tep, spomaľuje dýchanie, je teda ideálna do spální pre pokojný spánok

Ružová - zvyšuje chuť na sladké, takže ju často nájdeme v interiéroch cukrární, býva spájaná s láskou a je typickou farbou dievčenských izieb

Šedá - je farbou nenápadnou, priemernou, ideálnym doplnkom k výraznejším odtieňom

Biela - je neutrálna, dá sa kombinovať s akýmikoľvek farbami, symbolizuje nevinnosť, čistotu

Čierna - je tiež neutrálna, možno ju kombinovať v podstate s akoukoľvek farbou, pôsobí elegantne a luxusne

Hnedá - zemitá farba, pôsobí solídne a elegantne, často dominuje honosným kanceláriám

Zlatá - skvele ladí s čiernou i bielou a ďalšími odtieňmi, pôsobí luxusne


Ako pracovať s farbami v interiéri

Než sa rozhodnete vymaľovať, nakúpiť doplnky alebo nábytok, je potrebné si farby a ich zladenie dobre rozvážiť. Ideálne je vyskúšať kombináciu vopred na malej vzorke, napríklad si izbu namaľovať a použiť farebné výstrižky ako jednotlivé vzorky farebných plôch. Alebo si môžete nájsť v katalógu či časopise o designe podobný interiér a zistiť, ako taká farebnosť na vás pôsobí. Kombinácia farieb na stenu by mala odpovedať nielen vybaveniu miestnosti, ale taktiež jej účelu a naturelu užívateľa.

Nezabúdajte na detaily. Celkové farebné vyznenie môže úplne zmeniť iný typ kovania na nábytku, iné farebné doplnky či bytový textil. Farby si môžete vybrať taktiež za pomoci špecializovaných aplikácií, ktoré pomáhajú s návrhmi interiérov.

Aj keď vás nejaká veľmi výrazná farba uchváti, držte sa radšej tlmenejších variantov, napríklad svetlejšieho odtieňa tohto vysnívaného variantu. Pozerať sa deň za dňom na sýto červenú alebo tyrkysovú stenu môže byť trochu únavné, rovnako ako sedieť každý deň na ružovom kresle. Aj u bytového designu platí, že menej je niekedy viac.





0 comments
bottom of page