top of page
  • Writer's pictureAdam

Farby v spálni - čo áno a čo nie

Rozmýšľate nad výmaľbou spálne, ale neviete, aká farba je pre vašu spálňu najviac vhodná? Presne preto je tu pre Vás Adam a jeho skúsení profesionáli na zodpovedanie vašich otázok.


Naše spálne sú našimi oázami pokoja, miestom, kde relaxujeme, spíme, trávime čas prípravou na odchod von alebo sledovaním televízie. V spálni sa skrátka musíme cítiť pohodlne, v pokoji a uvoľnene. Farebná výmaľba týmto pocitom výrazným dielom pridáva a podporuje ich.


Čo nerobiť


Výrazné farby

Intenzívna červená, fuchsiová, magnetová, brečtanovo zelená alebo kráľovská modrá pôsobia na ľudské oko takmer násilne a vyvolávajú nielen v oku, ale aj na nálade napätie a v prípade vyhľadávania relaxácie nie sú vhodnou voľbou pre spálňu. Výrazné farby sú lepšou voľbou napríklad do obývačky.


Studené farby

Farebné odtiene šedej, čiernej modrej alebo svetlo zelenej vytvárajú studenú atmosféru v celom interiéri a nie sú vhodnou voľbou pre ich využitie v spálni. Lepším rozhodnutím na podporenie útulnej a uvoľnenej atmosféry vo vašej spálni je výber teplých farieb a odtieňov.


studené odtiene

Jednoduchá biela

Zrejme by ste nečakali, že klasická biela farba patrí medzi tie neodporúčané voľby, ako si Vašu spálňu vymaľovať. Biela je jednoduchá farba a vďačná farba, ktorá skvele dopĺňa akúkoľvek ďalšiu farbu v prípade výmaľby interiéru. Biela je ale považovaná za studenú farbu, ktorá nedodáva vytúžený osobitý odtlačok. Pôsobí neosobne. V snahe zútulniť vašu spálňu tak iba bielu neodporúčame. Skúste ju skombinovať s nejakou teplou farbou aspoň na jednej zo stien. Výsledok vás ohromí. Ak máte teraz tmavú stenu a chceli by ste svetlejšiu, prečítajte si ako na to v našom článku Ako premaľovať tmavú stenu na svetlú.


jednoduchá biela


Čo robiť


Neutrálne farby

Výber neutrálnych farieb do Vašej spálne je klasická možnosť a určite s nimi neurobíte chybu v žiadnej z Vašich miestností, nieto ešte v spálni. Volíme odtiene a tóny farieb nenásilné oku, ktoré podporujú pokoj a pohodu. Farby odtieňov béžovej, karamelovej alebo aj tmavších podtónov pomôžu vo vašom pocite bezpečia vo Vašej spálni.


Adamovo odporúčanie: Cuppa Coffee

neutrálne odtiene

A nejaký tmavší odtieň: Warrior

neutrálne odtiene

Modré farby a odtiene Aqua

Modré farby sú spojené s upokojením mysle a relaxáciou. Z toho dôvodu je modrá farba dobrou voľbou pre Vašu spálňu. Dajte si však pozor na odtieň, nechcete skĺznuť k studenej a chladivej modrej! Pokiaľ potrebujete poradiť s výberom odtieňa, kliknite na naše webové stránky a jeden z našich manažérov Vám profesionálne poradí vybrať ten najlepší pre Váš konkrétny interiér.


Adamovo odporúčanie: Dragonfly

modré odtiene
Alebo svetlejšia farba: Sonata


Oranžové tóny


V poslednej dobe sú trendy odtiene oranžovej, nabádajú k dobrej nálade a pocitu tepla domova a podporujú tak oddýchnuť si naplno. Odtiene tehlové a pieskové alebo prípadne svetlé krémové v kombinácii s neutrálnym nábytkom Vám navodia pokoj v srdci aj mysli.


Pokiaľ premýšľate o kompletnom novom vzhľade Vašej spálne, inšpirujte sa aktuálnymi trendmi hitmi na rok 2023. Prípadne sa spojte s našimi profesionálmi, ktorí Vám poradia. Stačí zadať nezáväzný dopyt na našich stránkach a naši manažéri sa s Vami spoja a spoločnými silami vymyslíte, aký štýl a akú farbu pre Vašu spálňu zvoliť.


Adamovo odporúčanie: Oatmeal Cookie

oranžové tóny
Alebo tmavší variant: Red Clay

oranžové tóny

0 comments
bottom of page