top of page
  • Writer's pictureAdam

Ako premaľovať tmavú stenu na svetlú?

Naše preferencie farieb sa v priebehu času menia, aj keď pred troma rokmi sme si mysleli, že tmavo zelená je perfektné riešenie ako do kuchyne, tak do obývacej izby. Áno, po nejakej dobe si uvedomíme, že potrebujeme niečo svetlejšie, čo nášmu priestoru dodá na kráse a opticky ho zväčší. Čo je v tomto prípade potrebné urobiť a ako sa na to pripraviť, aby bol efekt taký, aký sme predpokladali? Naučte sa praktické tipy, ako premaľovať stenu z tmavej na svetlú.


odtiene farieb

Vyhodnoťte situáciu


Skôr než vezmete do ruky valček, pozrite sa na stenu a zhodnoťte situáciu. Pokiaľ ste steny dlho nemaľovali a na prvý pohľad je vidieť, že sú zaprášené - potom sa oplatí začať s ich umývaním. K tejto činnosti nepotrebujete žiadne špecializované vybavenie. Stačí dobrý saponát, ktorý používate na umývanie riadu / možno použiť aj maliarske mydlo (cena takého výrobku je cca 240 Kč). Nevyhnutná je taktiež huba.


Zlý stav stien


Pokiaľ stav steny nie je najlepší a farba sa lúpe alebo opadáva, je potrebné vrstvu tmavej farby zoškrabať. Táto úloha je často časovo náročná a vyžaduje presnosť, pretože výsledný efekt bude závisieť od toho, ako veľmi na škrabku tlačíme. V takejto situácii stojí za zváženie využiť služby profesionála. Maliaradam.sk pre to bude ideálna voľba, na platforme nájdete kvalifikovaných maliarov, ktorí vám poskytnú maliarsky servis na najvyššej úrovni za dostupnú cenu.


oprava steny

Základný náter a tmelenie


Pokiaľ je stena už pripravená, stojí za to zvážiť penetráciu steny. Vďaka tomu budú mať následné vrstvy farby oveľa lepšiu priľnavosť. Penetrácia taktiež vyrovná a zjednotí natieraný podklad. Pokiaľ sú však na stene poškodenia, bude nutné ich vyplniť. Pokiaľ sa jedná o tmelenie, nepatrí medzi najťažšie činnosti, ale pokiaľ nie ste človek vyznačujúci sa presnosťou, precíznosťou a starostlivosťou, zvážte objednanie profesionála. Je to časovo náročná úloha a oplatí sa zaobstarať si kvalitný tmel, brúsny papier, pokiaľ nemáte brúsku, a nerezové hladítko na nanášanie prípravku.


Valček do ruky


Pokiaľ sú predchádzajúce kroky za vami, je čas pustiť sa do práce a začať maľovať. Tu stoja za zváženie rôzne argumenty pre výber kvalitnejšej farby. To nám pomôže vyhnúť sa únikom a tiež skrátiť dobu práce. Aj keď sa rozhodneme pre drahší náter, neznamená to, že bude stačiť jedna vrstva. Tmavé farebné nátery stien môže byť nutné vymaľovať dvakrát alebo niekedy dokonca trikrát.


maliarsky valček

Dúfame, že sa vďaka našim tipom do vášho domova vráti svetlo a vy si budete môcť užívať nový vzhľad vášho bytu. Pokiaľ sa však rozhodnete, že je na vás táto úloha príliš, alebo radšej ušetríte čas a očakávate efekt na najvyššej úrovni, odporúčame služby maliaradam.sk.



0 comments
bottom of page