top of page
  • Writer's pictureAdam

Čo je penetrácia a kedy ju použiť?

Pokiaľ sa chystáte na výmaľbu domu alebo bytu, pravdepodobne ste už počuli o prípadnej nutnosti penetrácie stien pred samotnou výmaľbou. Ak váhate, či je práve vo vašom prípade penetrácia nutná, prípadne neviete, čo penetrácie je a ako sa používa, tento článok je určený práve vám. Radi vám na vaše otázky odpovieme.


Penetrácia stien je pri maľovaní dôležitým krokom, ktorý môže podporiť priľnavosť farby, zlepšiť jej lesk alebo dokonca môže pomôcť zakryť škvrny. Je to v podstate povrchová úprava steny, ktorá sa nanáša pred náterom. Funguje na prípravu povrchu a zaisťuje, že náter lepšie priľne k povrchu a bude trvanlivejší.


penetrácia stien

Penetrácie fungujú ako základný náter a vytvárajú základ pre bezchybnú výmaľbu. Základný náter by ste mali vždy použiť, pokiaľ potrebujete zakryť nedokonalosti, zakryť škvrny alebo neutralizovať farbu povrchu pred lakovaním, pretože vytvára základ pre bezproblémovú aplikáciu farby. Vo väčšine prípadov maliari odporúčajú použitie jednej vrstvy penetrácie pred dvoma vrstvami vami zvolenej farby, aby ste dosiahli profesionálny výsledok.


Penetrácia zaistí lepšiu priľnavosť náteru k povrchu. Bez penetrácie sa náter môže odlupovať alebo sa odlepovať od povrchu. Ďalším podstatným dôvodom na použitie penetrácie je jej schopnosť zvýšenia odolnosti proti vlhkosti. Pokiaľ sa maľuje v priestoroch s vysokou vlhkosťou, ako sú kúpeľne alebo kuchyne, penetrácia zabráni poškodeniu náteru vlhkosťou.


Najčastejšie sa používa na sadrokartónové steny, omietky a betónové povrchy. Pred náterom penetrácie je nutné skontrolovať, či je povrch suchý a bez prachu či ďalších častíc.


penetračný náter

Funkciou penetrácie je spevnenie nesúdržných podkladov, zjednotenie nasiakavosti podkladov a zvýšenie priľnavosti ďalšej povrchovej úpravy.


Najčastejšie využívame penetráciu na úpravu povrchu po zoškrabaní pôvodných náterov alebo po odstránení tapiet. Aj penetračný náter s dobrou schopnosťou preniknúť do podkladovej vrstvy, prenikne na bežne zvetraných povrchoch iba do hĺbky 1 mm.


Pokiaľ je povrch zvetraný do väčšej hĺbky, nedá sa spevniť výlučne penetračným náterom.


Do nesúdržných spodných vrstiev omietky alebo sadrokartónu penetrácia neprenikne. Vtedy vytvorí penetrácia pevnú povrchovú vrstvu.


V prípade, že nasiakavosť povrchu nie je vo všetkých miestach rovnaká, môžeme využiť penetráciu na zjednotenie. Taká penetrácia sa osvedčuje najmä pri silikátových náterových hmotách.


Pokiaľ máme tvrdý a nenasiakavý podklad, môžeme penetračný náter využiť aj ako spojivo medzi podkladom a následnou povrchovou úpravou, dbajte však na opatrnosť a vyhnite sa týmto 9 najväčším chybám pri rekonštrukcii vášho interiéru.


penetrácia pred maľovaním

Za negatívne stránky penetrácie je možné považovať vyššiu cenu v porovnaní s nátermi bez penetrácie, časovú náročnosť aplikácie (jedná sa o jeden náter vrátane času pre kompletné zaschnutie pred náterom farby). Dôležité je riadiť sa pokynmi výrobcu penetrácie uvedených na obale. Naši maliari s Vami radi potrebu penetrácie pred výmaľbou skonzultujú a upresnia potrebné kroky špecifické pre Vašu výmaľbu. Neváhajte sa s nami kontaktovať zadaním nezáväzného dopytu na našich stránkach.



0 comments
bottom of page