top of page
  • Writer's pictureAdam

Čo dať na stenu v obývacej izbe

Obývacia izba je v mnohých domácnostiach najčastejšie používanou miestnosťou a jej vybavenie svojim spôsobom odráža aj osobnosti jeho obyvateľov. Práve tá je najčastejšie vyjadrená jeho výzdobou. Ale niekto si v novom byte nemusí vedieť s výzdobou rady, preto sme tu s pár nápovedami, ako ozdobiť stenu, aby bola Vaša obývacia izba osobitá a originálna.


Dekorácia na steny v obývacej izbe

Čo ovplyvňuje výzdobu izby

Každá izba je trochu iná, ale pri premýšľaní, čo na stenu, treba vždy brať do úvahy celkové usporiadanie a vzhľad izby, rozmiestnenie nábytku v ňom, zvolený štýl i farebné ladenie a samozrejme aj osobný vkus a záľuby obyvateľov danej domácnosti.

Dôležité tiež je, aké veľké voľné plochy máte k dispozícii. Niektoré obývacie izby sú priechodné, takže je v nich minimum veľkých stien. Rovnako obmedzujúce môžu byť aj okná v starších domoch s arkiermi a výklenky. Preto je pri výbere dekoračných prvkov treba premýšľať aj o ich veľkosti práve v závislosti na tom, na akú veľkú stenu ich budete umiestňovať.


Nábytok

Dominantným kusom nábytku je v obývacej izbe obvykle sedacia súprava, alebo aspoň pohovka alebo kreslá, a tiež knižnica a iné úložné priestory. V ideálnom prípade sú v jednom štýle a dizajne, ale krásne môže vyzerať aj obývačka zložená zo samých solitérnych kúskov, ktoré sú štýlovo síce nesúrodé, ale napriek tomu k sebe ladia.

Všetko závisí od vkusu konkrétneho majiteľa. Je to trochu ako s oblečením. Nie každému pristanú výrazné kúsky, rovnako ako nie každý má odvahu pre neobvyklý dizajn. Niekedy môže fungovať ako dekorácia na stenu aj zaujímavá polička alebo iný kus nábytku, zrkadlo, výrazné hodiny, ale pokojne aj zaujímavé vypínače, kovové závesné dekorácie a ďalšie doplnky.


 Zrkadlo ako dekorácia.

Televízia a zvyšná elektronika

Najvýraznejším prvkom na stene priamo proti sedacej súprave býva televízia, stereo, domáce kino, reproduktory či ďalšia elektronika. Pokiaľ si zaobstarávate také vybavenie nové, dbajte nielen na jeho technickú kvalitu, ale aj na dizajnové prevedenie. Ak kupujete jednotlivé časti samostatne, mali by farebne a štýlovo ladiť, aby Váš múr nevyzeral ako obchod s elektronikou všetkých značiek a štýlov.


Osvetlenie

Vhodné osvetlenie je tiež tým, čo značne ovplyvní celkový vzhľad miestnosti, či už sa jedná o nástenné svietidlá, stojaciu lampu v rohu miestnosti, prípadne moderné LED osvetlenie, ktoré sa používa napríklad na podsvietenie televíznej obrazovky, aby sa znížila námaha očí pri sledovaní televízie. Vhodné nasvietenie môže večer zdôrazniť umelecké dielo na stene, napríklad sochu alebo obraz. Svetlom môžete tiež podčiarknuť rozdelenie obývacej izby do jednotlivých zón.


Kvety

Rezané kvety aj rastliny v kvetináčoch a kvetináčoch môžu nielen vhodne doplniť interiér, ale byť aj samostatnou dekoráciou. Napríklad kytica živých kvetov v originálnej váhe môže získať pozornosť stene, pred ktorou ju umiestnite. Rovnako výrazné rastliny v originálnych kvetináčoch.


Samostatnú priečku v miestnosti môžete vytvoriť aj vďaka kvetinovej stene kombinujúcej drevenú či kovovú konštrukciu s veľkým množstvom rastlín. U mnohých ľudí sú obľúbené aj dekorácie zo suchých kvetov a ďalších prírodnín. Krásne sa s nimi kombinujú napríklad prútené dekorácie na stenu. Kvety môžu obohatiť aj drevené a ďalšie prírodné dekorácie na steny.


Kvietky ako nástenná dekorácia

Štýl dekorácie


Aj steny môžu zdobiť

Dekorácia na stenu by mala vždy nábytok a ostatné vybavenie obývačky vhodne dopĺňať. Ostatne, sám múr môže byť dekoratívnym prvkom, ak na ňu použijete špeciálny obklad z kameňa, dreva, skla, keramiky, kovu alebo aj originálne spracovaného plastu. Zaujímavo môže pôsobiť aj tapeta, či už klasická alebo 3D, a to ako na celej stene, tak len na jej časti.


Doby, keď naše domovy zdobili na stenách takzvané valčeky, sú už našťastie definitívne preč. Dnešným trendom sú veľké jednofarebné plochy, či už cez celú stenu alebo jej časť, prípadne viacfarebné tapety s rôzne veľkými vzormi. Vhodne dominovať stene v obývacej izbe môže tiež fototapeta, ale pri jej výbere pozor na gýčovitosť niektorých foto obrazov.


Obrazy ako nástenná dekorácia

Zladenie či kontrast?

Pri voľbe dekorácie na stenu do obývačky by ste nemali zabúdať na celkový štýl miestnosti. Je to rovnaké ako s farebnosťou – buď tón v tóne, alebo naopak kontrast, teda k novému súčasnému, k starožitnému historickému, k rustikálnemu naivnému či ľudovému umeniu, alebo naopak kombinácia zdanlivo neladiaceho.

K modernému nábytku sa tak hodia moderné prvky, ale rovnako tak môže prázdnej stene nad modernou skrinkou dominovať aj výrazné historické umelecké dielo, pokiaľ mu bude doprianý dostatok priestoru na vyniknutie. Podobne úmerná by mala byť veľkosť dekorácie na stenu čo do veľkosti, farebnosti aj počtu jednotlivých dekoračných prvkov. Miestnosť preplnená nábytkom by mala mať dekorácií skôr menej a naopak.


Osobitosť ako štýl

Pre mnoho ľudí je pri výbere dekoračných predmetov na stenu podstatné, aký k nim majú vzťah. Môže ísť o obrázky po babičke, darčeky, ktoré dostali, suveníry, ktoré si priviezli zo svojich ciest po svete, výtvory členov rodiny, ale aj prírodniny nazbierané na výletoch. Možností je nekonečne veľa, stačí si vybrať.


Najbežnejšie druhy dekorácií


Niektoré prvky už sme spomenuli, ale neuškodia si ich všetky zhrnúť. Môže ísť o:


Nábytok, osvetlenie a doplnky
  • poličky,

  • hodiny,

  • zrkadlá,

  • svietidlá a svietniky


Umelecké diela
  • obrazy,

  • sochy,

  • kovové, drevené a iné plastiky,

  • fotografie,

  • koberce, tapisérie, textilné obrazy,

  • závesné dekorácie na stenu,

  • sklo, keramika


Ostatné
  • plagáty,

  • reprodukcia obrazov,

  • rodinné fotografie,

  • suveníry a osobné spomienky,

  • kvety, kamene a ďalšie prírodniny,

  • sviečky,

  • čokoľvek, čo je Vám príjemné vidieť každý deň


Originál či repliku?

Rovnako tak si môžete zaobstarať ako reprodukcie obrazov za pár stoviek, tak originály menej známych umelcov za pár tisíc i umelecké diela za státisíce i milióny. Záleží len na Vašom vkuse a rozpočte. Rovnako rozličné je spektrum bytových doplnkov – od sériovo vyrábaných a tým aj lacnejších predmetov až po solitérne umelecké kusy nábytku a ďalšie prvky.


Umelecké obrazy ako dekorácia

Naozajstné poklady niekedy môžete nájsť na blších trhoch, vo vetešníctve pri výpredajoch z pozostalostí, alebo napríklad aj na internetových aukciách. Stačí sa len nebáť hľadať. Niekedy tak môžete nájsť skutočné poklady za zlomok ceny. Ak máte rozpočet limitovaný, môžete skombinovať jednu drahšiu dekoráciu s finančne menej náročnými, ale ladiacimi prvkami. Skúste zájsť do starožitností alebo galérie, možno Vás niečo upúta.


A nezabúdajte ani na patričnú výzdobu okien, do ktorých si môžete dávať dekorácie po celý rok a doladiť tak celkovú výzdobu svojej domácnosti.


Zároveň by ste nemali pri dekorovaní Vašich priestorov zabúdať na samotné steny. Kvalitná a čerstvá výmaľba má veľký vplyv na celkový pocit v danej miestnosti. Nová výmaľba tiež značne podporí dekor Vašich priestorov a vo výsledku doladí celkový pocit z miestnosti. Pokiaľ by ste mali záujem vykonať výmaľbu určite neváhajte a skúste využiť maliarske služby s Adamom.



0 comments
bottom of page