top of page
  • Writer's pictureAdam

Ako správne osvetliť interiér Vášho domova?

Často pri premýšľaní o novom interiéry zvažujeme výber podlahovej krytiny a vhodného nábytku. Rovnako dôležité je venovať pozornosť aj osvetleniu interiéru. Výber svietidiel alebo farby svetla totiž ovplyvňuje vizuálne vnímanie priestoru a prispieva k atmosfére a celkovému designu. Radi by sme Vám predstavili niekoľko tipov a trikov pre osvetlenie, ktoré dodajú Vášmu interiéru hĺbku.


maľovanie obývačky

Zdroj:moduro.eu


Svetlo je základom výzdoby, každého priestoru. Nezáleží na tom, či pre nás návrh na osvetlenie urobí interiérový dizajnér, alebo si ho urobíme sami. Existujú určité aspekty, ktoré je potrebné vziať do úvahy a na ktoré by sme mali dávať pozor.


Prirodzené svetlo- základný kameň

Aj keď sa kladie veľký dôraz na umelé osvetlenie a dekoratívne lampy, prirodzené svetlo by malo vždy hrať hlavnú rolu. Pri plánovaní osvetlenia, je dôležité zvážiť umiestnenie okien. V priestoroch, ako je obývacia izba alebo jedáleň, je zásadné zaistiť čo najviac prirodzeného svetla.


Je potrebné premyslieť umiestnenie lámp, stenových svietnikov a ďalších prvkov umelého osvetlenia, ktoré budú zodpovedné za doplnenie svetla v situáciách, kedy slnečné svetlo nie je dostatočné.


prirodzené svetlo

Zdroj:moduro.eu


Stropné osvetlenie

Najlepším riešením je umiestniť hlavný zdroj umelého svetla na strop, čím sa zaistí rovnomerné rozloženie svetla po celej miestnosti. Naviac je vždy možné lampy voliť elegantnejšie ako LED bodovky, nech sú akokoľvek moderné.


Dôležité je vyhnúť sa tieňom a tmavým plochám, pretože to nie len môže pôsobiť nevkusne, ale taktiež to miestnosť opticky zmenšuje a môže dodávať pocit zanedbanosti. V miestnostiach, ako sú otvorené obývacie izby s jedálňou, by malo byť umiestnených viac ako jedno stropné svetlo.



stropné svetlo

Zdroj:moduro.eu


Nie len trendové, ale taktiež funkčné!

Pred výberom umiestnenia svetelných zdrojov sa zamyslite nad činnosťami, ktorým sa v danom priestore venujete a pre ktoré budete potrebovať špecifické zdroje svetla. Môže to byť pracovný, či čítací kútik alebo priestor pre hranie stolových hier.


Pre všetky tieto činnosti je dôležité vytvoriť vhodné prostredie a prispôsobiť im typ a intenzitu svetla. V jednej miestnosti je možné kombinovať rôzne druhy osvetlenia, napríklad stropné svetlo pre všeobecné použitie a nepriame osvetlenie pre iné aktivity, ako je sledovanie televízie, alebo čítanie knihy v spálni.


druhy osvetlenia

Zdroj:moduro.eu


Ďalšie zdroje svetla - stojaca lampa


Stojace lampy sa obvykle používajú k získaniu ďalšieho svetelného bodu, zvýrazneniu dekoratívnych prvkov alebo pre vytvorenie tlmenejšieho osvetlenia. Pri výbere stojacej lampy, je vhodné zvoliť model s možnosťou nastavenia vlastnej výšky. Tím je možné dosiahnuť ideálnu veľkosť lampy pre rôzne situácie v spojení s hlavným stropným osvetlení.


stojaca lampa

Zdroj:moduro.eu


Svetlo nie je len o lampách!

Všetky druhy osvetlenia hrajú významnú rolu vo vnímaní miestnosti, ktoré obývame. Pre dosiahnutie konzistentného a vyváženého vzhľadu je dôležité venovať pozornosť aj prostrediu okolo svietidla, napríklad farbe stien. Voľba svetlej alebo tmavej farby pri maľovaní závisí na type osvetlenia a veľkosti miestnosti. Svetlé farby sú vhodné pre miestnosti s dostatkom prirodzeného svetla alebo veľkými priestormi, zatiaľ čo tmavé farby môžu byť lepšou voľbou pre miestnosti s obmedzeným prirodzeným svetlom alebo menšími rozmermi. Tu sa môžete pozrieť na naše rady ako opticky zväčšiť akúkoľvek miestnosť. Účinok farieb závisí na dostupnom svetle a požadovanej atmosfére. V takom prípade je vhodné požiadať o radu odborníka. Zistite si cenu maľovania vášho bytu ihneď!


Dúfame, že vďaka všetkým radám v našom článku už viete, ako správne osvetliť svoj domov a vytvoriť tak útulnú atmosféru, ktorá ešte viac zvýrazní všetky vaše doplnky a nábytok.




0 comments
bottom of page