top of page
  • Writer's pictureAdam

Ako oddeliť kuchyňu od obývačky: inšpirácia, rady a tipy

Spojená kuchyňa s obývacou izbou sa stala určitým štandardom moderného bývania. Otvorený vzdušný priestor je už niekoľko rokov trendom, ktorý je možné uplatniť práve zlúčením kuchyne s obývacou izbou. Avšak priestor kuchyne je od obývačky nutné aspoň vizuálne oddeliť. Ako?


kuchyňa s obývacou izbou

Moderné kuchynské trendy sa pozvoľna menia, ale otvorená kuchyňa s obývacou izbou sa vo väčšine domácností stala normou. Či už zariaďujete úplne nový domov, alebo len hľadáte jednoduchý doplnok, vďaka nasledujúcim tipom sa dozviete ako usporiadať kuchyňu s obývacou izbou a ako ju od obývacej izby správne oddeliť.


Stavte na zónovanie

Pokiaľ ide o architektúru a design, existuje jedno usporiadanie, ktoré sa v dnešnej dobe zdá byť všadeprítomné - veľké, otvorené pôdorysy. Dve hlavné miestnosti - obývacia izba a kuchyňa sú tak často spojené do jednej otvorenej miestnosti.

Ak aj vy potrebujete oddeliť priestor kuchyne a obývacej izby, máte rôzne možnosti. Otvorené priestory fungujú najlepšie, pokiaľ sú zónované. Prečo sú zóny pre moderný obývací priestor s kuchyňou nutnosťou?

Zóny označujú, ktorá oblasť vašej izby je určená pre jednotlivé činnosti. Bez zón neposkytuje veľký priestor príliš súkromia, vyzerá rozľahlo a nie je útulný. Hromada nábytku umiestnená bez rozmyslu do veľkého priestoru vyvoláva dojem, ako by ste šli do skladu a nie do obývačky. Riešením je teda rozdelenie miestnosti do oblastí podľa ich funkcie.



Ako zónovať spoločný priestor obývačky s kuchyňou?


Nenechajte sa mýliť, vytváranie zón neznamená uzatvorenie akejkoľvek časti miestnosti. Existuje dôvod, prečo sú otvorené priestory tak obľúbené! Ako teda priestor obývačky od kuchyne správne oddeliť a zachovať výhody, ktoré otvorený pôdorys prináša?



zónovanie obývačky s kuchyňou

Farby a štýly

Jedným z najjednoduchších a vizuálne výrazných spôsobov je použitie farieb a rozdielnych štýlov na vytvorenie zón. Použite jedno farebné ladenie do obývacej izby a iné farebné odtiene do kuchyne. Ďalšou možnosťou je ozdobná tapeta za sedačku do obývacej časti alebo výrazné predelové svetlo nad jedálenský stôl.

Kombináciou tradičných a súčasných kusov nábytku alebo doplnkov nielenže vizuálne oddelíte kuchyňu od obývačky, ale taktiež vášmu domovu dodáte nadčasovú príťažlivosť a osobitý štýl.


Koberce

Definovať priestor a vytvoriť kuchynskú a obývaciu zónu môžete aj použitím kobercov. Pekný koberec dodáva vašej obývacej izbe pocit útulnosti, zatiaľ čo drevená podlaha v kuchyni vytvorí praktickejší priestor. Najčastejším riešením je jedna tvrdšia podlaha do celého spoločného priestoru a “zútulnenie” obývacej časti kobercom.


Nábytok

Ďalším z prirodzených spôsobov, ako oddeliť kuchyňu od obývačky je prostredníctvom nábytku. Zaobstaraním si sedačky do U, prípadne obyčajnej dlhej sedačky, dokážete efektívne oddeliť obývaciu časť od jedálenského kúta. Naopak jedálenskú časť je možné oddeliť, napr. v prípade kuchyne, ostrovčekom alebo barom.


nábytok v kuchyni

Kuchynský ostrovček

Kuchynský ostrovček stojaci voľne v priestore je vhodný do nadštandardne veľkých kuchýň, v menších priestoroch môžete zvoliť kuchyňu do tvaru U, ktorá priestor rozdelí, a navyše získate viac pracovnej plochy. Súčasťou ako kuchynského ostrovčeka, tak aj kuchynskej linky v tvare U, môže byť aj jedálenský stôl alebo barový pult.


Bar

Bar predstavuje skvelé riešenie pre oddelenie kuchyne s obývačkou v malom priestore, v ktorom často nie je priestor na jedálenský stôl. Barový pult a stoličky tak nielenže nahrádzajú jedáleň, ale aj perfektne zónujú spoločný priestor.



barový pult a stoličky

Police a prepážky

Na vymedzenie zón môžete využiť praktické police a prepážky, ktoré priestor nielen fyzicky oddelia, ale taktiež tým aj získate úložný priestor naviac. Na police je možné položiť knihy, kvetiny a najrôznejšie dekorácie.

Ak zvolíte police a prepážky, ktoré nie sú pripevnené k podlahe, budete môcť miestnosť podľa chuti a situácie prestavovať. Na rozdiel od priečky toto riešenie nebráni prieniku svetla a v priestore zachováva vzdušnosť. Ďalšou možnosťou je deliaci paravan s dreveným alebo kovovým rámom a rôznymi druhmi výplne, ktorý taktiež môžete podľa ľubovôle premiestňovať.


Závesy

Intímnejšiu atmosféru vytvoríte pridaním závesov z nepriehľadnej látky. Ak priestor nie je príliš svetlý, zvoľte radšej priehľadnú tkaninu, ktorá prepúšťa svetlo. Rovnako ako tapety, aj závesy si môžete vybrať v nespočítateľnom množstve farieb, vzorov a potlačí.


Priečky

Rozhodnúť sa môžete aj pre sadrokartónovú priečku, ktorá čiastočne oddelí priestor a vytvára dostatočné súkromie v kuchyni bez toho, aby sa kuchyňa s obývačkou úplne separovala. Zvážiť môžete aj posuvnú dverovú stenu, vďaka ktorej môžete mať priestor medzi kuchyňou a obývačkou ako otvorený, tak aj oddelený. Posuvné dvere navyše šetria miesto, pretože sa neotvárajú do priestoru, ale do puzdra v stene.


Ďalšie tipy pre spoločnú kuchyňu s obývacou izbou


Zariaďujete spoločný priestor kuchyne a obývacej izby? Potom nezabudnite zvážiť nasledujúce aspekty otvoreného priestoru.


Kuchynské spotrebiče

Vyberte si čo možno najtichšie kuchynské spotrebiče, ktoré vás nebudú rušiť v obývacej časti. Do spoločnej kuchyne s obývačkou sa všeobecne odporúča indukčná varná doska. Na rozdiel od plynového sporáka je tichšia a rýchlejšie sa ohrieva. V otvorenom priestore je potom nevyhnutný odsávací digestor, ktorý pohltí výpary a nepríjemný zápach pri varení a vyprážaní.


Osvetlenie

Do kuchyne si zvoľte ostrejšie biele svetlo, ktoré bude mieriť na pracovnú plochu. Do obývacej izby je vhodnejšie tlmenejšie teplé svetlo, ktorého intenzitu je možné v ideálnom prípade prispôsobiť - napríklad intenzívnejšie svetlo na čítanie, menej intenzívne pri sledovaní televízie a pod.



0 comments
bottom of page