top of page
  • Dominika Blchová

Ako vybrať správny typ podlahy do jednotlivých častí bytu či domu?


Či už staviate nový dom, alebo renovujete, podlaha je po stenách najvýraznejším prvkom interiéru a neoddeliteľnou súčasťou domácnosti. Podlaha má významný vplyv nielen na estetiku vášho domova, celkovú atmosféru, ale aj bezpečnosť. Nie všetky podlahy sú však rovnaké a pri toľkých dnešných možnostiach môže byť výber správneho typu podlahy pre každú miestnosť skľučujúci. Ktorý typ podlahy si vybrať do jednotlivých miestností a čo treba mať pred kúpou na pamäti?


Čo je potrebné zvážiť pred kúpou vhodnej podlahy?


Plávajúce podlaha v miestnosti

Ešte predtým, ako sa pozrieme na jednotlivé typy podláh pre konkrétnu miestnosť, zvážte nasledovné:


Podlaha podľa funkcie miestnosti


Tak, ako zvažujete funkciu miestnosti pred jej vybavením, budete musieť určiť akou aktivitou bude podlaha v miestnosti ovplyvnená. Ak napríklad trávite veľa času varením v kuchyni, môže sa stať, že sa podlaha rýchlo zamastí a zašpiní. Pravdepodobne budete rozmýšľať o podlahe, ktorá sa ľahko čistí a je protišmyková.


Podlaha v detskej izbe bude pravdepodobne veľmi používaná, preto by mal byt' povrch na jednej strane odolný voči poškriabaniu rôznymi hračkami či elektrickými autíčkami, no zároveň pre detské nohy pohodlný, zdravotne nezávadný a samozrejme teplý a hrejivý, aby deti nenachladli.


Ak sa v miestnosti budú zdržiavať seniori, zvážiť si žiadajú aj podlahy odolné proti pošmyknutiu. Taktiež sa vyhnite tvrdým materiálom, ako je kameň a keramika.



Zamerajte sa na údržbu


Niektoré druhy podláh, ako napríklad dlaždice, sa dajú ľahko čistiť, zatiaľ čo drevené podlahy bude treba občas prebrúsiť a nalakovať. Ak si nechcete robiť starosti so starostlivosťou, zvážite podlahové krytiny, ktoré si vyžadujú menšiu údržbu.


Trvácnosť podlahy


Ak vašu domácnosť často renovujete, výber podlahy sa bude líšiť od výberu podlahy niekoho, kto si chce zachovať rovnaký vzhľad po dlhšiu dobu. Pri častej prerábke sa preto zamerajte na podlahy, ktoré sa budú dať ľahšie odstrániť.


Ak si chcete podlahu ponechať niekoľko rokov, vyberte si odolné podlahy. Vhodne sú vinylové podlahy, prírodný kameň, či keramické dlažby.


výmaľba interiéru

Zvážte váš rozpočet


Niektoré podlahy a ich inštalácia, môžu byť drahé. Okrem montáže treba zvážiť aj náklady na udržiavanie podlahy v čo najlepšom stave. Aj tu si drevené podlahy budú vyžadovať väčšiu údržbu v porovnaní s keramickými dlaždicami. Koberce môžu byť síce lacnejšie, za to ich čistenie si vyžaduje viac úsilia.


Je preto nevyhnutné premyslieť si koľko ste schopný do novej podlahy investovať.


Sledujte trendy


V neposlednom rade sledujte, čo je aktuálne v ponuke a čo je práve "in". Trh s produktami a neustálym vývojom nových technológií rastie a podlahy, ktoré sa pred 10 rokmi nehodili do kupelne, môžu byť dnes vhodné na použitie aj v týchto priestoroch.


Príkladom aktuálneho trendu, ktorý mnoho ľudí zvažujú je to, či je produkt šetrný k životnému prostrediu. Ak spadáte aj vy do tejto kategórie, poobzerajte sa po prírodných a recyklovateľných podlahách, ako sú korkové alebo bambusové podlahy.


Nebojte sa vyskúšať niečo iné. Vyskúšať niečo nové a odvážne je skvelý spôsob, ako sa pohrať s dizajnom, a tak posunúť váš domáci priestor na vyššiu úroveň.


Zaexperimentujte napríklad v izbe pre deti. Vyberte zaujímavý dekor, ktorý sa bude hodiť ku farebným stenám aj detskému nábytku.


Výber podlahy do jednotlivých miestností


biela stena

Podlaha do predsiene / chodby


​​Predsieň je priestorom v domácnosti s najvyššou premávkou a podlaha je často vystavená nečistotám a opotrebovaniu. Výber dlažby by sa mal teda orientovať na odolnosť voči poškodeniu, oderu a špine. Taktiež odporúčame vyhnúť sa veľmi svetlým jednofarebným povrchom (špina je viditeľnejšia) a uprednostniť skôr tmavšie farby.


Keramické dlaždice a tvrdé prelakované drevo sú elegantné, nadčasovou a tradičnou voľbou pre tieto priestory domu. Sú vysokokvalitné a zároveň sa postarajú o vzhľad a estetickosť.


Tip pre vás: Chcete zvýšiť vašu bezpečnosť a zároveň urobiť zo svojich topánok netradičný kúsok, ktorý v obchode nikto nenájde? Využite reflexné šnúrky.


Podlaha do kuchyne


Kuchyňa sa považuje za srdce domova. Je to miesto na sedenie, prípravu jedál, zábavu a jednoducho slúži ako stred vášho rušného života.


Tip: Chystáte sa na renováciu kuchyne? Nezabudnite ani na výber vhodnej kuchynskej linky.


Kuchynské podlahy sú neustále vystavované rôznym rizikám. Či už sú to ostré nože, ktoré padajú, rozliate tekutiny či rozbité taniere. Nutnosťou je teda podlaha, ktorá je odolná, robustná a zvládne akúkoľvek menšiu nehodu.


Z hygienických dôvodov by mala kuchynská podlahová krytina zvládnuť aj intenzívne čistenie, Okrem toho by mala byt' vodeodolná, protišmyková a z hľadiska dizajnu by mala ladiť so zvyškom bytu.


Bez ohľadu na to, či si vyberiete laminátovú alebo vinylovú podlahovú krytinu, kuchynská podlaha by vám mala slúžiť niekoľko rokov.


Ak máte otvorenú kuchyňu, spojenú s obývačkou, je dobrý nápad použiť do oboch miestností tú istú podlahovú krytinu. Nielenže si tak vytvoríte upokojujúci dojem, ale navyše váš priestor opticky zväčšíte.



Podlaha do obývačky


Obývačka je popri kuchyni ďalšou dôležitou miestnosťou v dome. Je to miesto na oddych, čítanie, sedenie, stretávanie sa s priateľmi, ale slúži aj na hranie a skákanie z kresla na pohovku. Podlahová krytina vo vašej obývačke by mala byť preto multifunkčná, aby zvládla všetky aspekty vášho rodinného života a zároveň spolu s nábytkom vytvárala celkový harmonický dojem.


Podlahová krytina by mala:

  • dobre vyzerať a ladiť s nábytkom,

  • byť kvalitná a odolná voči poškriabaniu a opotrebovaniu

  • byť pohodlná a tepla pod nohami

  • byť nenáročná na starostlivosť

  • protišmyková

  • pohlcovať hluk

Na výber z máte naozaj rôzne možnosti od elegantných dizajnov, teplých farieb po nespočetné množstvo povrchových úprav a textúr. Tým určite vyhoviete všetkým členom rodiny.


Pri správnej starostlivosti dokážu laminátové, vinylové a drevené podlahy vydrzat mnohé roky do budúcnosti.


Podlaha do spálne


Spálňa je to miesto, kde sa môžete túliť, čítať, zdriemnuť si a cítiť sa príjemne. Okrem pohodlnej postele a mäkkých vankúšov si tiež zaslúžite perfektnú podlahu do spálne.

Keďže vo vašej spálni strávite asi tretinu vášho dňa, okrem pohodlnej postele a mäkkých vankúšov si zaslúžite perfektnú podlahu, ktorá bude spĺňať všetky vaše potreby a zároveň bude odrážať váš osobný štýl.


Podlahová krytina v spálni by mala byť:

  • príjemne teplá a príjemná na nohy

  • odolná voči škvrnám, prachu a nečistotám

  • nenáročná na údržbu

  • zdraviu neškodná, vhodná pre alergikov


Jasnými favoritmi podlahových krytín do spálne sú parkety, ktoré pôsobia prirodzene, sú príjemné, útulné a skvelé na chôdzu naboso. Vhodný je aj kvalitný laminát ako praktická alternatíva parkiet s obrovským množstvom výberu rôznych dekorácií. O maximálne pohodlie, teplo pod nohami, útulné a zdravé bývanie sa postarajú korkové podlahy. A pre ešte viac útulnosti môžete použiť aj malé koberčeky.


Podlaha do detskej izby


výmaľba detskej izby

Vybrať ideálnu podlahovú krytinu do detskej izby nie je také jednoduché, ako sa môže zdať. Pre vaše dieťa chcete určite vybrať podlahu, ktorá bude útulná, no zároveň ľahká na údržbu. Je dôležité vybrať si taký materiál, ktorým uspokojíte všetky vaše požiadavky.


Hranie sa, šantenie, behanie a skákanie hore dole – podlahová krytina v detskej izbe jednoducho musí zvládať všetko. Zatiaľ čo deti ocenia "cool" vzhľad, pre rodičov sú dôležitejšie praktické aspekty. Ktoré podlahové krytiny najlepšie zvládajú výzvy v detských a tínedžerských izbách?


Podlahová krytina v detskej izbe by mala:

  • pôsobiť moderne a byť čo najpohodlnejšia

  • byt' ľahká na údržbu

  • byt' pohodlná a príjemná na dotyk

  • protišmyková

  • byt' odolná voči ťažkému nábytku a doplnkom, ako napríklad detská lezecká stena a divokému pohybu detí

  • zdraviu neškodná, vhodná pre alergikov

Korok je skvelou voľbou do detskej izby. Je to prírodný, zdraviu neškodný materiál, teplý pod nohami, elastický a napriek tomu celkom odolný.


Aj drevené parkety sa skvele hodia do detskej izbe. Predovšetkým tie, ktoré sú dobre naolejované a nalakované a niečo vydržia. Keďže ide o ďalšiu prírodnú podlahovú krytinu bez škodlivín, pôsobí priaznivo na celkovú vnútornú klímu. Parkety však bude treba raz za čas prebrúsiť, aby opäť vyzerali ako nové. Ochrániť parkety môžete kobercom alebo ochrannou rohožou na podlahu. V každom prípade by ste si mali dať záležať na tom, aby ste do detskej izby vybrali netoxický koberec.


Tip: Dbajte na bezpečnosť vašich detí, nielen pri výbere podlahy, ale aj zdravotne nezávadných a bezpečných hračiek.


Dlaždice alebo prírodný kameň sú síce praktické a takmer nezničiteľné, no pomerne tvrdé a chladne.


Podlaha do pracovne


Podlahová krytina v kancelárii alebo pracovni by mala byť:

  • odolná voči poškriabaniu, aby nohy stoličky s kolieskami nesposobovali škrabance

  • tvrdá a stabilná, aby ťažký nábytok nezanechával žiadne priehlbiny

  • ľahko udržiavateľná

Vhodným materiálom je laminát, dlažba či linoleum. Ak sa rozhodnete pre korok alebo drevo, tieto podlahy je potrebné vopred ošetriť a naniesť na ne obzvlášť odolnú vrchnú vrstvu.


Podlaha vašej domácej pracovne by mala byt' praktická, pohodlná, krásna a mala by dobre ladiť s kancelárskym nábytkom. Ak trávite veľa času telefonovaním, vyberte si typ materiálu, ktorý má dobré zvukovo-izolačné vlastnosti. Pekným doplnkom sú koberce, ktoré dokážu pohltiť hluk.


Podlaha do kúpeľne


výmaľba kúpeľne

Kúpeľňa je miesto, kde sa chcete uvoľniť a oddýchnuť si a kde sa môžu deti čľapkať a šantiť vo vani. Je to miesto, kde pohodlie bude pre vás pravdepodobne najdôležitejšie.


Čo robí dobrú podlahu v kúpeľni?

  • Krytina by mala byť vodeodolná a nesmie napučať

  • Mala by byť odolná proti pošmyknutiu, aby nedošlo k nehodám

  • Podlaha musí by mala zvládnuť aj časté a pravidelné čistenie

V žiadnej inej miestnosti v dome sa nehrá s vodou viac ako v kúpeľni. Je teda logické, že materiály použité v kúpeľni musia odolávať mokru a vlhkosti. Vinylové podlahové vám umožnia kúpať sa bez toho, aby ste sa museli obávať o poškodenie podlahy.


Dlaždice sú klasikou a ideálnou voľbou do vlhkých miestností. Výmena však môže byť zdĺhavá a cenovo náročná.


Optimálne pohodlie nájdete v podlahe, ktorá vyžaruje teplo a blahobyt zároveň. Príjemnú atmosféru evokujú drevené podlahy. Sú síce prírodné, krásne a príjemné na oko, ale nie nevyhnutne najlepšia podlaha do kúpeľne. Ani podlahy z korku nie sú ideálne, nie sú odolné voči vlhkosti a môžu napučať.


Podlahy pre majiteľov domácich zvierat


Ak máte domáce zvieratá, nevyhnutnosťou je ľahko udržiavateľný povrch. Niektoré plemená psov strácajú veľa srsti, iné majú ostré pazúriky, ktorými môžu podlahu rýchlo poškriabať. Pri výbere podlahy preto myslite na praktickosť a pevnosť povrchu, ktorý bude dostatočne odolný.


Odolnosť voči poškriabaniu je jedna vec, dôležité je aj to, aby sa vám ľahko podlaha čistila a vysávala. Na odstránenie srsti a chlpov použite kvalitný vysávač a špeciálne kefky.


Aká podlaha je najlepšia pre domáce zvieratá?

  • Koberce sú mäkké a teplé no náročnejšie na údržbu.

  • Parkety a korok sú prírodné a príjemné na povrch, ale málo odolné voči poškriabaniu a za mokra môžu napučať.

  • Linoleum je pevné a robustne, ale neponúka bohatý výber prevedení.

  • PVC a vinylové podlahy, sú nenáročné na starostlivosť, no sú vyrobené z plastu a môžu obsahovať nezdravé látky.

  • Dlaždice sú odolné voči škrabancom a robustné, na druhej strane tvrdé a chladné.

Náš tip


Majiteľom domácich zvierat odporúčame vybrať dobre utesnený laminát alebo kvalitné vinylové alebo PVC podlahy. Môžete si zvoliť vami preferovanú povrchovú štruktúru, ktorá je protišmyková, zároveň sa jednotlivé dosky dajú pri veľkom opotrebovaní jednoducho vymeniť.


Ako môžete vidieť, výber vhodnej podlahy pre rôzne miestnosti v domácnosti bude závisieť od rôznych faktorov, ako je váš rozpočet, životnosť, údržba, odolnosť, ale aj celkový vzhľad a dojem. Akokoľvek sa rozhodnete, dúfame, že naše tipy vám vašu voľbu uľahčia a vy si vyberiete podlahové krytiny, ktoré budú zodpovedať všetkým vaším požiadavkám a vášmu štýlu.



0 comments
bottom of page