top of page
  • Writer's pictureViktória Nagajdová

10 krokov: Ako vymaľovať izbu ako od profíka

Potrebujete vymaľovať izbu a zároveň to potrebujete stihnúť pred blížiacim sa letom? Nebojte sa a pustite sa do toho sami. Pokiaľ sa jedná o maľovanie nenáročných povrchov a viac-menej rovných stien, nie je sa čoho báť. Uvidíte, že miestnosť krásne prekukne a vy navyše ušetríte vašu peňaženku.


Zdroj: Westwing


Ako vymaľovať izbu: krok za krokom


Naučte sa ako vymaľovať akýkoľvek priestor vo vašej domácnosti ako ten najšikovnejší domáci majster. Vďaka našim radám spoznáte, že nejde o nič také zložité. Koniec koncov, je to celkom bezbolestné, relatívne lacné a aj keby sa čisto náhodou niečo strašne pokazilo, stále môžete všetko vcelku ľahko opraviť. Než však chytíte valček a začnete s prvým náterom, je nevyhnutné mať tak ako na mnoho ďalších vecí plán. Dali sme pre vás dohromady tie najlepšie tipy a triky, ako začať. Čítajte ďalej a zistite, ako vymaľovať izbu krok za krokom. Tu môžete nájsť aj trendy inšpirácie roku 2023.


1. Aký by mal byť výsledok?

Začnite premýšľať o tom, ako chcete, aby hotový projekt vyzeral. A pamätajte, že nie ste obmedzení na štyri steny alebo celú miestnosť v rovnakej farbe. Zvážte vymaľovanie akcentnej steny vo výraznom odtieni alebo aspoň zvýraznenie líšt alebo inej povrchovej úpravy, ktoré rozbijú jednotvárnosť priestoru. A hlavu nahor. Pozrite sa, či by nebolo fajn osviežiť miestnosť tým, že zvolíme strop v zaujímavej farbe.


2. Máte obľúbený odtieň?

Farebných odtieňov existuje obrovské množstvo. Začnite tým, že si zistíte všeobecné charakteristiky farieb. Chcete teplý alebo studený odtieň? Neutrálne alebo jasný? Pokiaľ už máte nábytok, zvážte tiež, či sa vybraná farba bude k existujúcemu interiéru hodiť. Akonáhle pochopíte, čo hľadáte, vyberte si niekoľko víťazných odtieňov a získajte vzorky. Veľa značiek vám zašle lepiace vzorky, ktoré môžete pre lepšiu predstavu nalepiť na stenu. Ako všetci vieme, farby vyzerajú úplne inak priamo na stene. Skúšku farieb naozaj nepodceňte, aby ste videli, ako vyzerajú v miestnosti v rôznych denných dobách.


3. Potrebné nástroje

Každý povrch je odlišný a potrebuje teda iný typ nástrojov potrebných na maľovanie. Je potrebné zhodnotiť aj stav stien, počet predchádzajúcich náterov, množstvo znečistenia atď. Určite sa však nezaobídete bez maliarskej štetky v rôznych veľkostiach, valčeku, predlžovacej tyče k valčeku, zásobníku farby, šmirgľového papiera, maliarske pásky, nožíka a handričiek.


4. Množstvo farby

Nemáte tušenie koľko farby bude potrebné na vymaľovanie miestnosti? Nemajte strach, je to jednoduché. Stačí na to jednoduchý vzorček, ktorý poznáme zo základnej školy. Jednoducho vynásobte výšku a dĺžku jednotlivých stien, sčítajte a nezabúdajte ani na strop. Vynásobte dvakrát alebo viac podľa potreby, pretože náterov je potrebných viac, a to minimálne dva.


5. Povrchová úprava

Plánujete vybieliť tmavo šedú stenu? Pri prechode z tmavej do svetlej budete pravdepodobne potrebovať viac farby. Tiež odporúčame naniesť na povrch šedo tónovaný základný náter, než natrite steny sýtou farbou, aby sa znížil počet nutných aplikácií farebného náteru. Pokiaľ ide o povrchovú úpravu, možno ste počuli, že čím je lesklejšia, tým vyššia musí byť miera pokrytia.


6. Zakryte nábytok

Nechcete poškodiť svoju obľúbenú pohovku alebo cenné starožitnosti? Vyprázdnite izbu a odneste alebo aspoň zakryte všetok nábytok. Pokiaľ nemáte dostatok miesta na premiestnenie všetkého, čo vlastníte, presuňte všetko do stredu miestnosti. Zakryte jednotlivé kúsky nábytku ľahkou plastovou fóliou a urobte to isté s podlahou, rovnako ako so všetkými skrinkami alebo pracovnými doskami, u ktorých hrozí zašpinenie.


7. Páska vám ušetrí čas

Teraz si vezmite maliarsku pásku a naozaj pevne ju prilepte na lišty, dverné a okenné rámy. Zaistiť dobré utesnenie tak, aby sa farba nedostala pod pásku, je veľmi dôležité. Páska sa po zaschnutí farby jednoducho strhne a rámy a všetko ostatné je čisté. A vy ušetríte veľa času zdĺhavým čistením zásuviek, líšt a podobne.


8. Namiešajte ten správny odtieň

Na premiešanie farby použite drevenú tyčinku a v priebehu maľovania ju často priebežne premiešavajte. Farba, ktorá sa dôsledne nepremieša sa môže narušiť a spôsobiť fľaky. Pokiaľ potrebujete väčšie množstvo farby, miešajte farbu v dostatočne veľkom vedierku, aby ste zabránili tomu, že následne namiešate odlišný odtieň ako bol ten predchádzajúci.


9. Stratégia

Farba je namiešaná a valček je pripravený, ale kým začnete, nezabudnite si naplánovať stratégiu. Pracujte od hornej časti miestnosti dole a najskôr začnite stropy. Plánujete jednu výraznú stenu? Najprv vymaľujte priľahlé svetlé steny a nerobte si starosti, pokiaľ s farbou pretiahnete aj na stenu, ktorá bude následne vymaľovaná výraznou farbou. Sýtejší odtieň zakryje ten svetlejší. Potom, čo svetlejšia stena zaschne, prelepte jej okraje tak, aby tmavá farba netiekla na váš nový náter. Pokiaľ zakrývate tmavé steny svetlejším odtieňom, naplánujte si tri vrstvy: základný podkladový náter plus dve vrstvy novej farby, aby nič nepresvitalo.


10. Vetrajte

Zaistite správne schnutie farby. Ako? Uistite sa, že je miestnosť dobre vetraná. To zaistíte otvorením okien a použitím ventilátorov. Snažte sa pustiť do maľovania v teplom a suchom období. Práve v takých podmienkach bude farba zasychať najrýchlejšie.




Zhrnutie

A je vymaľované. Veríme, že ste to zvládli na výbornú. A aby ste na nič nezabudli a všetko išlo ako po masle, máme pre vás pár záverečných, ale stále dôležitých tipov:


Štetec na malé plochy

Pomocou štetca vymaľujte plochy pozdĺž líšt a rohy smerom zhora nadol. S väčšími plochami si poradí valček. Pri nanášaní farby valčekom používajte dlhé ťahy na dostatočné pokrytie (a aby ste sa vyhli nepríjemným stopám po valčeku). Akonáhle je stena suchá na dotyk, je pripravená na druhý náter.


Pozor pri natieraní líšt

Pokiaľ natierate akoukoľvek farbou lištu, odstráňte z nej maliarsku pásku a nalepte pásku na stenu tak, aby ste jej náter nezašpinili náterom lišty. Pred aplikáciou pásky na steny však počkajte, až steny skutočne uschnú.


Finálne čistenie

Steny majú niekoľko vrstiev nového odtieňa a všetko je suché? Ešte ale nie je čas na odpočinok. Odstráňte všetky maliarske pásky, odstráňte igelity a uistite sa, že všetky rozliata farba alebo striekance sú suché, než ich presuniete. U farieb na báze latexu a vody čistite štetce mydlovou vodou. Farby na báze oleja budú vyžadovať minerálny lieh. Ak chcete valčeky znovu použiť, vyčistite ich dôkladne pod tečúcou vodou.


Tak a teraz už je to skutočne všetko. Ak ste absolvovali všetky predchádzajúce kroky, môžete si oddýchnuť. Pomohol vám náš článok s vymaľovaním? Snáď áno. Veríme, že sa vám všetko podarilo na jedničku a nabudúce už sa do výmaľby pokojne aj celého bytu pustíte ako profesionál. A pokiaľ predsa len radšej prenecháte výmaľbu profesionálom, môžete si overeného maliara objednať na našej platforme Adam.




0 comments
bottom of page