top of page
  • Writer's pictureAdam

Tmavé farby v interiérovom dizajne: Tipy a triky

Pri správnom použití môžu tmavé farby rozjasniť design priestoru a urobiť ho luxusnejšiemu. Tu je niekoľko tipov a trikov na použitie tmavých farieb v interiérovom dizajne:


tmavý interiér

Použite tmavé farby ako doplnky:

Aby ste sa vyhli preťaženiu priestoru, je najlepšie použiť tmavé farby ako akcenty skôr než pokrývať celé steny alebo povrchy. Zvážte použitie tmavých farieb na výrazných kúskoch, ako sú kusy nábytku, umelecké diela alebo textílie, aby ste vytvorili výrazné ohnisko.


Sparujte so svetlými farbami:

Tmavé farby vyzerajú najlepšie v spojení so svetlými farbami, ako sú napríklad biela alebo krémová, ktoré môžu dodať Vášmu domovu sofistikovaný a elegantný vzhľad. Táto rovnováha tiež pomáha, aby tmavé farby pôsobili menej krikľavo a aby bol priestor svetlejší a lákavejší pre oko. Takže určite vezmite do úvahy rôzne možnosti ako kombinovať v interiéri danej farby.


tmavé a svetlé odtiene
Pridajte textúry:

Ak chcete rozbiť temnotu, pridajte do priestoru textúry, ako sú vzorované koberce, textúrované tapety alebo prútené koše. To pridáva vizuálnu zaujímavosť a pomáha zabrániť tomu, aby priestor vyzeral príliš jednoliato.


Pustite dovnútra prirodzené svetlo:

Tmavé farby môžu priestor opticky zmenšiť, takže je dôležité pustiť dovnútra čo najviac prirodzeného svetla. To pomáha presvetliť priestor a vizuál je potom vyváženejší a harmonickejší.


Experimentujte so vzormi:

Tmavé farby tvoria skvelé pozadie pre výrazné vzory, ako sú pruhy, kvety alebo geometrické tvary. To môže priestoru dodať energiu a život a tmavé farby tak budú pôsobiť menej stroho. V tomto prípade si však dajte pozor aby priestor nezačal pôsobiť prekombinovane, aktuálne je všeobecne uprednostňovaný minimalizmus.


tmavý interiér

Na záver sa dá povedať, že tmavé farby môžu byť mocnými nástrojmi pre interiérový dizajn, dodávajú miestnosti hĺbku, bohatosť a sofistikovanosť. Použitím tmavých farieb vytvoríte dôraz na vizuál miestnosti, ich škárovaním so svetlými farbami, pridaním textúr, vpustením prirodzeného svetla a experimentovaním so vzormi môžete vytvoriť vrelú a príjemnú atmosféru, ktorá je štýlová aj funkčná pre akéhokoľvek nadšenca elegantných či moderných interiérov.


Pokiaľ Vás láka oživiť Váš domov tmavšími farbami, pokojne nás oslovte ohľadom výmaľby interiéru a dodatočne konzultujte výber Vašich farieb so skúseným maliarom.


0 comments
bottom of page