top of page
  • Writer's pictureKateřina Horáková

Porovnanie cien: objednať si maliara alebo si vymaľovať sami?


Zelená farba steny

Milujem a maľujem


Ak nie ste čarodejníkom, ktorý dokáže vymaľovať mávnutím čarovného prútika, čaká vás na začiatok veľký nákup tých najrôznejších potrieb. U niektorých z nich budete potrebovať aj radu odborníka, inde zase objednáte behom pár minút online. Ako prvé je dobré myslieť na prípravu samotnej miestnosti, ktorú máte v pláne vymaľovať. Ak vám v izbe ostane nejaký nábytok, je potrebné ho poriadne prikryť fóliou a upevniť páskou. Cena týchto potrieb však pomerne priaznivá.


Čo však vyžaduje naozaj dobrú prípravu, je úprava vašich stien pred samotným vymaľovaním. Tu sa ponúka hneď niekoľko otázok. Ide o prvý náter? Koľko náterov má stena za sebou? Ak sa teda nejedná o prvý náter, je nutné zistiť, ako kvalitné sú predchádzajúce nátery a či stena vydrží ten ďalší. Test je pomerne jednoduchý – stačí zobrať čistý valček, namočiť ho a prejsť po pôvodnej výmaľbe. Ak sa nátery začnú odlupovať, budete sa ich musieť zbaviť.


Škrabanie stien je technicky pomerne jednoduché, ale zaberie dosť času a námahy. Ak sa toho nebojíte, stačí si zakúpiť maliarsku škrabku či špachtlu. Ich ceny sa bežne pohybujú okolo 2 eur. Naviac ich využijete aj pri tmelení prípadných dier, ktoré sa môžu objaviť aj po oškrabaní omietky. Ak sú praskliny menšie, bohate vám postačí omietkový tmel, ktorého cena neprekračuje 5 eur. Ak sú praskliny väčšie, je nutné ich zabetónovať, alebo radšej prenechať prácu odborníkovi, ako sú napríklad aj naši maliari.

Posledným krokom pred náterom farby je penetrácia. Tá pomáha zjednotiť povrch stien a vďaka nej farba oveľa lepšie a dlhšie drží. Obyčajná penetrácia stojí cca 10 eur. Nanesenie penetrácie vám v budúcnosti výrazne predĺži životnosť náteru, treba si však dávať pozor na jej lepkavé vlastnosti!


Maľovanie stien

A teraz už k samotnému maľovaniu. Najväčším orieškom bude výber tej správnej farby. V dnešnej dobe už ani nie je nutné sa orientovať v rôznych typoch farieb. Je fuk, že neviete, aký je rozdiel medzi disperzívnou a vinylovou farbou. Hlavné je, že viete, kde sa nachádza obchod s farbami alebo kde vyhľadať odborníka. Keď si však necháte s výberom farby poradiť, je vhodné si uvedomiť, čo všetko môže mať na tento proces vplyv. Od farby v detskej izbe sa očakáva, že bude odolná voči tomu najväčšiemu vyvádzaniu vašich ratolestí. V kúpeľni bude musieť zase náter vydržať vysokú vlhkosť a je teda vhodné použiť priedušný typ náteru. Niektoré farby majú naviac aj dezinfekčný a pritiplesňový účinok, čo sa hodí v miestach, ktoré sú k tomuto typu poškodenia náchylné.


Ako vidíte, výber farby nie je vôbec jednoduchý. Pre uľahčenie a priblíženie ako jednotlivé farby pôsobia v interiéry a dokonca aj na nás sa dočítate v našom článku: Psychológia farieb alebo akou farbou vymaľovať izbu? Predstavme si ale hypotetickú situáciu, kedy maľujete izbu, ktorá má podlahovú výmeru 12 m². Je nutné vykonať dva nátery a myslieť na prípadnú rezervu. Na túto plochu bude potrebné použiť zhruba 6,5 kg farby. V takomto prípade odporúčame kúpiť radšej 8 kg farby v prípade, že sa niečo nepodarí. Dve štvorkilové balenia zvyčajne vyjdu na 17 eur v závislosti na kvalite a type farby.


Samozrejme, nesmiete zabudnúť ani na štetce, valčeky, nádobu na farbu alebo miešadlo. Ak nemáte v pláne rozbehnúť biznis s maľovaním, úplne vám postačí základná súprava na maľovanie. Tá obsahuje všetko potrebné, a naviac je cenovo oveľa výhodnejšia, ako keby ste si každú vec kupovali zvlášť. Tie najlacnejšie začínajú už na 8 eurách a s vyššou cenou sa zvyšuje počet náradia, ktoré v sete nájdete.


Stávka na istotu – maliar


Maľovanie vaľčekom

Maľovanie svojpomocne je veľkou starosťou, a tak je dnes už bežnou praxou objednať si maliara až domov. Ceny sa však často veľmi odlišujú a je ťažké sa zorientovať v tom, prečo si jedem maliar popýta za výmaľbu rovnakej miestnosti dvojnásobok toho, čo ten druhý. Dvojnásobná cena však automaticky neznamená aj dvojnásobnú kvalitu. Niekedy to môže byť dokonca aj naopak. Na čo sa teda zamerať? Finálna čiastka sa, samozrejme, bude odvíjať od veľkosti izby a od toho, v akom stave sú vaše steny. Súčasťou štandardných služieb by okrem samotného vymaľovania malo byť taktiež aj zakrývanie podláh, drobné úpravy omietok a, samozrejme, aj základné upratovanie po výmaľbe. Pozor na väčšie opravy či odstraňovanie tapiet, nie každý to vie. Férová cena výmaľby za jednu izbu sa bude pohybovať okolo 120 eur v závislosti na presnej veľkosti a stavu miestnosti. Presnejší odhad ceny nájdete v našej kalkulačke.


Nutné je však počítať aj s tým, že, obzvlášť vo väčších mestách, môže byť problematické zohnať kvalitného maliara. Tí totiž bývajú často veľmi vyťažení a môže byť zložité sa s nimi dohodnúť na termíne, ktorí bude vyhovovať aj vám. Preto je tu Adam. Aj my sme v minulosti totiž ocitli v rovnakej situácii a preto sme sa to rozhodli zmeniť. Spolupracujeme s tými najlepšími maliarmi z miest, kde pôsobíme a vďaka najväčšej sieti maliarov na Slovensku sa Adam plne prispôsobí vašim časovým možnostiam. Na každé maľovanie zvolíme maliara, ktorý danej technike rozumie a má s ňou skúsenosti. A to všetko za tie najvýhodnejšie ceny v mestách ako Bratislava, Banská Bystrica, Košice a Prešov.


Vďaka niekoľkým jednoduchým krokom si objednáte maliara na dátum, ktorý bude úplne vyhovovať vašim časovým možnostiam. Jednoducho vyplníte údaje o priestore, ktorý chcete vymaľovať, zvolíte si farbu podľa vašich predstáv a my sa už postaráme o zvyšok. Veríme, že maľovanie nemá byť otravné, ale malo by byť rovnako jednoduché, ako nákup prostredníctvom e-shopu.


Finálne porovnanie


Po spočítaní všetkých položiek, ktoré je nutné zakúpiť k výmaľbe svojpomocne, sa dostávame k čiastke okolo 60 eur. Všetky faktory, akými sú kvalita farieb, počet maliarskych potrieb či rozsah opráv, ktoré túto cenu môžu ovplyvniť, sme si už prebrali dopodrobna. V porovnaní so 120 eurami, ktoré by ste zaplatili maliarovi, sa tak na prvý pohľad 60 eur môže javiť ako jasná voľba.


Nie je to však také čierno-biele. Ak sa rozhodnete maľovať sami, rozhodne to nie je záležitosť na jedno dopoludnie. Iba samotný nákup vám zaberie niekoľko hodín a to nehovoríme o tom, či bude výsledok tak kvalitný ako od profesionálov. Či sa už budete snažiť čo najviac, občas ani tá najkvalitnejšia farba nemusí zaistiť top výsledok. Zvážte teda to, čo od výmaľby očakávate a taktiež to, či máte úložné priestory na všetko nové náradie. Predsa len naň zase pár rokov nesiahnete. Ak už bude vaša voľba akákoľvek, dúfame, že vaše novo-vymaľované steny budú také, aké ste si ich vysnili!


maľovanie stien - maliarsky štetec

0 comments
bottom of page