top of page
  • Writer's pictureAdam

Platforma Adam na svoju expanziu získava 1 mil. eur. Investor je zakladateľ Boltu a Presto Ventures.

Nájsť kvalitného a dostupného maliara interiéru, ktorý zároveň vymaľuje za dobrú cenu, bola donedávna takmer nesplniteľná úloha. Český startup Adam našiel riešenie na dlhé čakacie lehoty a neprehľadné cenníky - overeného maliara pokojne zabezpečí aj na nasledujúci deň. Svojimi výsledkami teraz presvedčil aj investorov. Celkom 1 milión eur získava od Presto Ventures a zakladateľa aplikácie Bolt Markusa Villiga.

Zakladatelia Adama Roman Sysel a Jakub Dvořák sa pred šiestimi rokmi stretli v malej estónskej firme Bolt. Najskôr, vtedy neznámemu, startupu významne pomohli vyrásť v jednu z najúspešnejších technologických spoločností v Európe. Následne zo svojich top manažérskych pozícií odišli a rozhodli sa založiť vlastný startup Adam prepájajúci zákazníkov s overenými maliarmi interiérov.


“Tradičné remeslo modernizáciu jednoznačne potrebuje. Nikomu sa ale nepodarilo vyriešiť zároveň všetky tri rozhodujúce faktory - kvalitu, dostupnosť a cenu. Začíname s maliarmi a čoskoro chceme pridať aj ďalšie remeslá. Naša vízia je, že si raz cez Adama postavíte napríklad aj celý dom, komentuje Roman Sysel, spoluzakladateľ startupu Adam.


Startup investorov zaujal svojimi doterajšími výsledkami, ambicióznymi plánmi a produktom. Platforma nahrádza zložité remeselnícke cenníky jednoduchou a transparentnou online kalkulačkou, ktorá zákazníkovi okamžite zobrazí odhadovanú cenu výmaľby a ponúka možnosť objednania maliarskych prác jedným kliknutím. Adam následne prepojí zákazníka s maliarom, ktorý je dostupný v požadovanom termíne a lokalite. Vymaľované môže byť hneď nasledujúci deň. Dobrým remeselníkom spolupráca s Adamom prináša viac zákaziek a tým aj celkovo vyššie mesačné zárobky.


Od spustenia pomohla platforma Adam zaistiť vymaľovanie už tisícok bytov, domov, kancelárií a ďalších priestorov ako sú školy, reštaurácie či spoločné priestory bytových domov. Ročný obrat spoločnosti tohto roku narástol takmer päťnásobne a spoločnosť sa dostala na kladnú hrubú maržu.

Teraz do startupu Adam investuje Presto Ventures a zároveň s nimi taktiež zakladateľ Boltu - Markus Villig. S Markusom dvojica zakladateľov úzko spolupracovala počas svojho pôsobenia v Bolte, kde boli súčasťou úspešného rastu spoločnosti na startupového jednorožca.


“Obrovské skúsenosti Markusa, ktorý vybudoval miliardový platformový biznis, a podpora a zázemie tímu Presta pre nás budú hrať dôležitú rolu. Práve preto sme si z ponúk vybrali týchto dvoch partnerov. Na túto spoluprácu sa veľmi tešíme,” hovorí Jakub Dvořák, spoluzakladateľ startupu Adam.


“Adam je skvelý produkt, ktorý rieši zákazníkom a remeselníkom ich najväčšie problémy. Roman a Jakub si z Boltu odniesli skúsenosti ohľadom toho, ako rýchlo a efektívne škálovať do zahraničia, ktoré nám v Česku bohužiaľ chýbajú. Trh s remeselníkmi je síce zložitý, no zároveň prináša obrovskú globálnu príležitosť. Silný biznis model a skvelá exekúcia naprieč krajinami odlišujú Adama od všetkých startupov, ktoré si v tomto segmente historicky vylámali zuby,” komentuje investíciu partner Presto Ventures Roman Nováček.


Startup Adam plánuje v budúcnosti spustiť aj ďalšie remeslá. “Určite nezostaneme len pri maľovaní interiéru, v tomto momente je však prioritou rásť medzinárodne,” komentuje Roman Sysel. Adam investíciu využije najmä na posilnenie svojej pozície, či už na existujúcich trhoch (funguje už na Slovensku, v Českej republike, Poľsku, Maďarsku, Veľkej Británii, Írsku), tak aj na expanziu na nové trhy (aktuálne spúšťa biznis v Španielsku a Taliansku).


“Podobne ako predtým taxislužba, ani remeslá nefungujú nikde na svete ideálne, a je tu veľký priestor pre lepšiu službu. Na základe našej predchádzajúcej dlhoročnej spolupráce s Romanom a Jakubom verím, že sa tímu Adam takú službu podarí vybudovať a rozšíriť, preto do nich investujem,” pridáva zakladateľ a CEO Boltu Markus Villig.

0 comments
bottom of page