top of page
  • Dominika Blchová

Tipy, ako doma podporovať kreativitu u detí


Kreativita má mnoho podôb, od kreslenia a maľovania, písania a čítania, tanca až po umenie, rôzne práce a remeslá. Často sa stretávame s názorom a mylnými predstavami o tom, že kreativita je niečo, s čím sa človek automaticky narodí. Avšak kreativita je vrodená iba čiastočne, oveľa dôležitejšie je ale pre život kreativita naučená a získaná zo skúseností.


Maľovanie chlapec

Hľadáte spôsoby, ako podporiť kreativitu u vašich detí? Inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi a aktivitami, ktoré pomôžu deťom rozvíjať ich tvorivé schopnosti a naplno využiť ich potenciál.


Prečo je kreativita u detí dôležitá?


Okrem toho, že kreativita je jednou z kľúčových zručností 21. storočia, byť kreatívny je prospešné pre pocit pohody a celkového duševného zdravia. Výhody kreativity pre deti sú nekonečné. Kreativita zlepšuje sebavedomie vášho dieťaťa, jeho motiváciu a motorické schopnosti, schopnosť riešiť problémy a vysporiadať sa s ťažkými pocitmi, ich pohľad na svet a zvyšuje si šance na budúci úspech.


Deti sa často najlepšie učia a rozvíjajú prostredníctvom hry. Počas hry s detskými hračkami manipulujú s materiálmi, vyjadrujú sa verbálne aj neverbálne, interagujú a skúšajú rôzne roly. Hrou si rozvíjajú sebadôveru, komunikáciu, prirodzenú zvedavosť a túžbu objavovať svet okolo seba. Vďaka nápaditej a kreatívnej hre sa deti učia vynaliezavosti, kreatívne myslieť a rozvíjajú svoju predstavivosť.


Tvorivosť a kreativita sú zručnosti, ktoré je možné podporovať a rozvíjať a poskytnúť tak vášmu dieťaťu kreatívny priestor na sebareflexiu a príležitosť vyjadriť sa.


10 tipov ako podporiť kreativitu u dieťaťa


Vytvorte doma tvorivý kútik


Aby dieťa mohlo byť kreatívne, potrebuje k tomu priestor, nástroje a materiál. Nájdite doma miesto, kde deti môžu narobiť nejaký ten neporiadok. Nemusí to byť celá miestnosť. Rovnako dobre poslúži roh alebo stôl. Vytvorte pre dieťa kreatívny kútik, kde sa môže realizovať bez toho, aby muselo neustále myslieť na neporiadok. Dajte mu tam veci, ktoré môže použiť na nápadité hry, ako je staré oblečenie, nažehľovačky, stavebnice, pastelky a iné umelecké potreby, papier, kartón, škatule, zvyšky látok.


Predstavte dieťaťu množstvo kreatívnych aktivít


Nikdy neviete, čo vaše dieťa osloví. Povzbudzujte ho, aby vyskúšalo rôzne činnosti, ako je spievanie, tanec, kreslenie, divadlo a iné. Dieťa si tak vybere, čo ho baví a v ktorej oblasti sa bude kreatívne rozvíjať.


Kreatívny stôl

Obmedzte čas pred obrazovkou


Časté trávenie času na počítači, pri videohrách alebo pred televíznou obrazovkou môže obmedzovať kreativitu dieťaťa, pretože namiesto toho, aby trávilo čas skúmaním nových možností a rozvíjaním svojich zručností, je pohltené tým, čo je pred nim na obrazovke. Povzbudzujte dieťa, aby sa hralo, rozmýšľalo a tvorilo, namiesto bezhlavého pozerania sa na obrazovku.


Trávte čas vonku


Prínosy prírody pre vývoj dieťaťa sú nekonečné. Príroda sa neustále mení, čím poskytuje množstvo príležitostí na objavovanie, kreativitu a riešenie problémov. Príroda a svet okolo inšpiruje dieťa k premýšľaniu, spochybňovaniu, vytváraniu domnienok a rozvíjaniu tvorivej mysle. Deti sa môžu hrať a stavať zámky v piesku, tvoriť s vetvičkami a konármi, alebo jednoducho ležať na zemi a pozorovať oblohu.


Nechajte dieťa, aby sa nudilo


V dnešnej dobe existuje veľa spôsobov, ako zamestnať svoje deti - domácimi prácami, časom stráveným pred obrazovkou a videohrami, voľnočasovými aktivitami a rôznymi krúžkami. Aj keď je to skvele vyplnený čas, nenúti vaše dieťa vymýšľať nové spôsoby, ako sa zabaviť a rozvíjať kreativitu.


Nechajte preto dieťaťu čas aj na to, aby sa nudilo. Tak sa naučí kontrolovať si svoj program a vystačiť si samo so sebou. Nuda je dôležitá pre rozvoj motivácie, organizáciu času a uvedomenie si svojich záujmov a potrieb. Nuda taktiež privádza dieťa k originálnym nápadom a činnostiam.


Nenúťte dieťa robiť aktivitu, ktorú nechce


Prijmite to, o čo vaše dieťa prejavuje záujem, namiesto toho, aby ste ho tlačili k niečomu, čo robiť nechce. Napríklad, ak vaše dieťa rado vyfarbuje, vyzvite ho, aby vyskúšalo podobné aktivity, ako je kreslenie alebo maľovanie. Ak vaše dieťa nemá záujem o hranie hudby, nútenie by ho pravdepodobne len vystresovalo, utlmilo záujem o túto aktivitu a efekt bude úplne opačný.


Rozvíjajte zručnosti dieťaťa pri riešení problémov


Ukážte mu, že existuje viac ako jeden spôsob použitia určitej položky alebo riešenia problému. Napríklad ceruzka nie je len na kreslenie a písanie. Z ceruzky môžete urobiť paličku alebo tyč a postaviť z nej mini pevnosť. Ani staré tričko nemusí ihneď skončiť v koši. Potlač tričiek je ďalšia kreatívna aktivita, ktorú si deti pravdepodobne zamilujú. Týmito spôsobmi sa dieťa učí zvažovať rôzne perspektívy a pozerať sa na každodenné veci novými spôsobmi.


Buďte kreatívni aj vy


Deti sa učia pozorovaním a napodobňovaním a pre vaše dieťa ste vzorom práve vy. Ak mu chcete ukázať, že si kreativitu a tvorivosť ceníte, buďte pre dieťa inšpiratívni v tom, čo robíte. Začnite doma novú kreatívnu činnosť, robte nové veci, začnite rekonštrukčné práce, spoznávajte nové miesta a ľudí, obklopte sa kreatívnymi vecami a tvorivé aktivity robte spolu s dieťaťom. Nezabudnite zdieľať svoje pocity a veľa sa o tvorivosti rozprávať.


Podporujte umelecké aktivity



Dievča maľuje

Umenie je vyjadrenie, ktoré rozvíja predstavivosť. Prostredníctvom maľby, sochárstva, koláže, hliny, kresby môže človek vyjadrovať svoje emócie a nápady. Manipulácia s umeleckými materiálmi poskytuje pocit slobody a zároveň podporuje sústredenie a koncentráciu. Výtvarné činnosti rozvíjajú aj jemnú motoriku a koordináciu oko-ruka. Okrem toho, umelecké aktivity budujú sebadôveru, pretože deti získajú pocit majstrovstva a vedie ich k ďalšej novej tvorbe.


Pýtajte sa a nechajte dieťa klásť otázky


Kladenie otázok, je účinný spôsob, ako vyzvať dieťa, aby vyjadrilo svoje nápady a myšlienky, premýšľalo o svete a podelilo sa o svoje názory. Dieťa vás môže prekvapiť svojimi nápaditými odpoveďami, čo rozvíja opäť ich predstavivosť.


Nechajte dieťa spoznávať skutočný svet


Kontakt s realitou je pre každého človeka maximálne dôležitý a deti nie sú výnimkou. Naučte ho vnímať svet okolo seba, hľadajte rôzne informácie a spoločne sa rozprávajte o problémoch a o možných riešeniach. Nevyhýbajte sa žiadnym otázkam, ani tým zo sveta ekonomiky, životného prostredia, vzťahov či sexuality. Radšej si doprajte čas, venujte sa rôznym problémovým situáciám z každodenného života a pokúste sa vymyslieť viacero scenárov riešenia. A práve to je skvelý spôsob rozvoja kreativity.



Oceňte snahu a nehodnoťte


Niektoré výtvory môžu byť prepracované a krásne, iné jednoduché a nedokončené. Ak vás dieťa požiada o váš názor, všimnite si jedinečnosť jeho práce, vytrvalosť a dôslednosť. Dieťa však nekritizujte a nehľadajte dokonalosť. Namiesto toho oceňte jeho snahu premeniť nápad na skutočnosť. Všímajte si jeho pokrok a schopnosť dotiahnuť projekt do konca. Dajte dieťaťu vedieť, že veríte v jeho schopnosti. Takýto prístup má pozitívny vplyv na sebavedomie dieťaťa.


Hry a aktivity pre rozvoj kreativity a tvorivosti na doma


  • Spoločné čítanie a rozprávanie príbehov

  • Domáce projekty (maľovanie stien, prerábanie a zariaďovanie izby, rekonštrukčné práce)

  • Verbálne aktivity - od riekaniek cez hádanky až po vymýšľanie textov k bežným melódiám

  • Interaktívne hračky

  • Modelovanie

  • Skladačka origami

  • Tvorba kostýmov alebo masiek

  • Experimenty (vedecké experimenty, miešanie farieb,...)

  • Hra na dvore a záhrade (kopanie v hline, hra v blate, pomoc pri záhradných prácach, sadenie, oberanie plodov a pod.)

  • Varenie a vytváranie koláčikov z cesta

  • Výroba domčeku pre bábiky z kartónovej škatule


Farby


Využite všestrannosť papiera na rôzne projekty


Papier je pravdepodobne najobľúbenejší materiál na tvorbu a má nekonečné možnosti. Dieťa s ním môže rôzne zaobchádzať, krčiť, skladať, rolovať, trhať, strihať či rozrezávať ho. Spájať páskou, lepidlom, kancelárskymi sponami, gumičkami, špagátmi, špendlíkmi. Okrem toho existuje niekoľko druhov papiera: obyčajný, farebný, noviny, tapety, hodvábny či krepový papier. Môže sa naň kresliť, maľovať alebo vytlačiť rôzne obrázky a omaľovánky. Z papiera môže dieťa vyrábať najrôznejšie veci a používať ho rôznymi spôsobmi.


Tvorivosť sa naučiť nedá, no je možné ju rozvíjať, a to už v rannom detstve. Ak má dieťa na niečo talent, neznamená to, že na sebe nemusí ďalej pracovať. Práve naopak. Kreativitu preto podporujte čo najskôr, najideálnejšie už v prvých šiestich rokoch života, kedy sa osobnosť najviac rozvíja.































0 comments
bottom of page