top of page
  • Writer's pictureAdam

Kvety ako súčasť interiéru - návrat k prírode

Ak sa práve nachádzate v štádiu zariaďovania svojho nového bytu, alebo aj keď vaše izby už zabývané sú ale niečo im chýba a uvažujete ako priestory oživiť, možno práve izbové rastliny sú tým správnym spôsobom pre vás. V tomto blogu si teda povieme o využití zelene v interiérovom dizajne.


Ako sledujeme v posledných rokoch v mnohých trendových reštauráciách, butikoch, kanceláriách či domovoch, využitie rastlín v interiérovom dizajne sa stáva čoraz populárnejšie. Rastlinky sú však viac než trend a priestory robia nielen príťažlivejšie a živšie, ale zohrávajú úlohu aj v našom celkovom zdraví. Výskum ukázal, že izbové rastliny nielenže znižujú znečistenie ovzdušia a hluk, ale tiež zvyšujú pohodu a znižujú stres.


Kvety v interiéri

Zdravotné výhody rastlín


Medzi hlavné výhody rastlín patrí, že pomáhajú znižovať úzkosť a stres. Ich využitie takisto pomáha znížiť krvný tlak a dokonca sa vďaka nim môžeme cítiť pokojnejšie a vyrovnanejšie.


Ďalšou výhodou niektorých rastlín v interiéri, umiestnených v spálňach, je umožnenie lepšieho spánku a to z dôvodu vydávania kyslíku počas noci. Rastliny taktiež filtrujú vzduch, v miestnostiach zvyšujú vlhkosť a znižujú prašnosť, čím pomáhajú k ľahšiemu dýchaniu, v boji proti alergiám alebo dokonca prechladnutiu. Takisto napomáhajú k lepšej sústredenosti, kreativite, pamäti a samozrejme aj lepšej nálade a tým zvyšujú našu produktivitu!


Použitie rastlín v interiérovom dizajne


V skratke sme si povedali zdravotné výhody izbových rastlín ale čo tie dizajnové? Rastliny boli po stáročia luxusom, ktorý si mohli dopriať len bohaté rodiny. V súčasnosti sú však relatívne lacným a jedným z najefektívnejších dizajnových nástrojov, ako vylepšiť interiér. Napriek tomu bývajú prehliadané a ich neprítomnosť môže v niektorých priestoroch vytvárať chladný až neútulný pocit.


Kvety v kúpeľni

Čo to je, čo ich robí tak dôležitými v zdobení našich domovov? Odvádzajú skvelú prácu pri poskytovaní výrazných farieb, organických tvarov a unikátnych textúr do prostredia. Sú skvelým spojovacím prvkom, pomáhajú zdôrazniť výhody miestnosti alebo naopak zamaskovať nedostatky, či rozdeliť miestnosť na zóny. Miestnostiam dodávajú rovnováhu a pomáhajú vytvárať jedinečnú atmosféru!


Keď už máme lepší prehľad o tom, prečo sú rastliny dôležité v interiérovom dizajne a prečo sa s nimi ráta už aj pri architektonických návrhoch, môžeme si povedať o tom, kde by sa mali používať. Krátka odpoveď by bola: v každej miestnosti mať aspoň jednu rastlinku alebo kvetinku. Existuje však niekoľko základných oblastí, kde využiť rastliny: prázdne rohy, jednoduché biele steny, poličky, stolíky (od jedálenských, čajových až po pracovné) alebo dokonca kúpeľne.


Analýza priestoru


Ako prvé je vhodné zamyslieť sa a priestor zanalyzovať, pochopiť najsilnejšie a najslabšie miesta miestnosti. Pozorujte, akú časť priestoru by bolo dobré presvetliť, zjemniť alebo doplniť. Na priestory sa pozerajte z rôznych perspektív, pomôže vám to vybrať si najlepšie miesto na vyjadrenie.


Izbové rastliny

Takisto v tomto kroku treba začať premýšľať, ktoré izbové rastlinky sa vám páčia a ktoré by vyzerali najlepšie v priestore, ktorý navrhujete. Netreba zabudnúť však aj na to, že každá rastlina potrebuje iné svetelné podmienky a podľa toho ich treba v priestore rozmiestniť. Ak ste však začiatočník a zdá sa vám, že to je celá veda, nemusíte zúfať. V rôznych kvetinárskych ateliéroch vám s touto záležitosťou radi poradia a dajú vám na výber z niekoľkých možností. Nakoniec vám to môže prísť ako celkom jednoduchá záležitosť.


Veľké vs. malé rastliny, popínavé, stojaté alebo ich kombinácie


Veľké rastliny v miestnosti robia dojem a ťahajú naše oči. Sú ideálne do minimalistických interiérov, kde chceme zdôrazniť určitú časť dizajnu. Vhodné sú takisto na vyplnenie prázdnych rohov, či zaplnenie miestnosti. Pozor však na to aby ste miestnosť zbytočne nepreplňovali.


Kaktusy

Netreba podceňovať malé rastliny, ktoré sú takisto v interieroch veľmi krásne a dokážu spestriť akúkoľvek poličku. Vďaka svojej všestrannosti a nenáročnosti na údržbu sú ideálne do akéhokoľvek priestoru v dome, od tmavej knižnice cez vlhkú kúpeľňu. Ako bojovať s vlhkými priestormi, ktoré môžu byť štartom pre pleseň na stenách sa môžete dočítať v našom článku TU.


V prípade, ak uvažujete nad výmaľbou na bielo ale váhate lebo sa bojíte, že priestory budú pôsobiť príliš fádne, izbové rastliny vás opäť zachránia. Poličky s kvetmi su pomerne častou alternatívou, no ak chcete aby váš priestor vyzeral absolutne štýlovo posypte vaše police popínavými rastlinami.


Neoddeliteľnou súčasťou rastlín sú samozrejme kvetináče. Je naozaj dôležité starostlivo vybrať kvetináč, ktorý sa hodí k vášmu dizajnu. Pretože práve ten v spojení s vašou izbovou rastlinou urobí veľký rozdiel a vytvorí vzhľad, pocit po akom túžite.


Polička s izbovými rastlinami

Dúfame, že vám tento článok pri vylepšovaní vášho interieru pomohol. A želáme vám, aby ste sa vďaka novým spoločníkom vo svojich domovoch cítili príjemnejšie a viac stress free ako kedykoľvek predtým :)

0 comments
bottom of page