top of page
  • Writer's pictureKateřina Horáková

Tapetovanie alebo maľovanie?

Občas sa stane, že po dlhých dňoch sa vrátime domov a hovoríme si, že už to nie je ono. Interiér nás nudí a vieme, že je potreba ho oživiť niečím novým. Nechceme ale nutne utrácať za nový nábytok a doplnky a tak premýšľame, čo iné by mohlo zmeniť celý dojem a urobiť ten správny wow efekt. Najjednoduchším, a zároveň radikálnejším riešením je zásadná zmena vzhľadu stien. Tie môžeme prispôsobiť našim predstavám niekoľkými spôsobmi. Dnes si porozprávame o dvoch z nich – maľovanie a tapetovanie. Určite ste niekedy aj vy stáli pred touto dilemou – čo je vlastne lepšie? No, každý z týchto spôsobov má svoje výhody aj nevýhody, tak si ich poďme spoločne prebrať.


Stávka na istotu – maľovanie


Novou výmaľbou sa nedá nič pokaziť, pretože je to jednoducho stávka na istotu. Na našom webe sa maľovaniu venujeme pravidelne, takže nie je potreba dopodrobna vysvetlovať, ako pri maľovaní postupovať. Prečítať si môžete napríklad náš článok Ako sa pripraviť na maľovanie interiéru, ktorý hovorí o tom, čo všetko je potrebné zariadiť pred maľovaním a počas samotného maľovania. V tomto článku kladieme veľký dôraz na to, aby ste starostlivo ochránili váš nábytok. Maľovanie je totiž doslova špinavou prácou a asi nikto z nás nechce mať zničený zvyšok interiéru. Ak je maľovanie súčasťou väčšej rekonštrukcie, je vhodné zvážiť aj profesionálne postavebné upratovanie.


farba do izby

Môžeme v krátkosti zhrnúť to najpodstatnejšie, čo o maľovaní potrebujeme vedieť, aby sme sa rozhodli, ktorý z variantov (výmaľba či tapetovanie), je pre nás tým vhodnejším.


Maľovanie je bez sporu tou najlacnejšou variantou, ktorú naviac s troškou zručnosti zvládnete sami. Náklady na materiál totiž aj v dnešnej dobe, kedy stavebné materiály zdražujú, nie sú nijako závratné. Samozrejme, existujú farby v rôznych cenových kategóriách, tie najdrahšie (a tým pádom najkvalitnejšie), sa dajú cenovo zrovnať s nákladmi na tapetovanie - tými lacnejšími papierovými tapetami. V prípade, že by ste sa rozhodli pre variantu výmaľby - profesionálny maliar (napríklad tých nami poverených v Adamovi), celková čiastka je stále priaznivá a rozhodne nie je likvidačná.

Ďalšou veľkou výhodou je farebná variabilita a kompatibilita. Či už si vysníte najbláznivejšiu farbu, či farebnú kombináciu, môžete si byť istý, že v niektorom zo vzorkovníkov nájdete presne ten odtieň, po ktorom túžite!


Papierová, vliesová alebo vinylová tapeta?


Pojem tapeta vo vás možno vzbudzuje negatívne emócie. V minulosti sa tapety všade hojne využívali a vy si tak pamätáte možno iba ich nevkusné steny na vašej rodinnej chate v horách. Po veľkom úpadku sa však začali cyklicky vracať a s modernou technológiou prišli nové metódy a možnosti, o ktorých sa, pravdepodobne, našim prarodičom ani nesnívalo. Na trh prišli všemožné druhy a okrem tých klasických papierových, si dnes môžeme vybrať z rôznych ďalších, ako sú napríklad vliesové, textilné alebo trebárs rákosové tapety.


tapety na stenu

Poďme to však zobrať pekne po poriadku. Na začiatok je najdôležitejšie dôkladne premyslieť, ako vlastne vyzerá miestnosť, ktorú chceme vytapetovať. V minulosti bolo nepredstaviteľné nechať vytapetovať napríklad kúpeľňu či kuchyňu. S dnešnými vymoženosťami je to však možné, pretože existujú tapety aj z vinylu, ktoré hravo odolajú zvýšenej vlhkosti v týchto miestnostiach. Vinylové tapety sa naviac veľmi ľahko udržujú a hodia sa tak aj do detských izieb, kde sa dá očakávať, že deti dajú vašim stenám (či už budú vytapetované či vymaľované) poriadne zabrať.


Ďalej sú veľmi populárne vliesové tapety. Ich aplikácia je totiž oveľa ľahšia, pretože nevyžadujú nanášanie lepidla na tapetu. Taktiež sú ľahko umývateľné, môžu mať jemnú povrchovú úpravu. Ich veľkou výhodou je naviac čiastočná tepelná izolácia. Je nutné však brať do úvahy aj stav stien pod samotnými tapetami. Tie sú totiž veľmi náchylné na rovnosť a hladkosť podkladu. V prípade nerovností, tak bude nutné povrch upraviť, najpozžívanejšou metódou je stierkovanie, čo sa prejaví pri celkových nákladoch.


maliarske práce

Veľkým hitom posledných rokov sú takzvané fototapety. Tie sa vyrábajú ako na vliesových tapetách, tak aj na starých papierových tapetách. Niektoré firmy naviac ponúkajú výrobu tapiet na základe vašich fotografií. Pri takomto type výzdoby si však dávajte veľký pozor, nikto nechce mať na stene niečo gýčovité. Tapety sú rozhodne čistotnejší variant než maľovanie. Ich aplikácia je oveľa rýchlejšia, avšak počet výhod tým končí. Tapety totiž nie sú úplne tou najlacnejšou záležitosťou. V priemere sa zaplatí cca 10 eur za vytapetovaný meter štvorcový. Cena sa odvíja od kvality tapety ale taktiež aj od vzoru tapety. Majte na pamäti taktiež prípadnú úpravu povrchu, ktorú sme spomínali a ktorá sa môže prejaviť až v celkových nákladoch. Ak sa naviac rozhodnete tapetovať svojpomocne, je to zložitejšie ako napríklad maľovanie. Ruku na srdce, experimentovať s tak drahou záležitosťou sa úplne nevypláca.


Final countdown


biela farby na stenu

Tak čo je teda lepšie – maľovať alebo tapetovať? Samozrejme, neexistuje žiadna správna odpoveď a záleží čisto iba na vašich preferenciách. Lacnejšia a bezo sporu spoľahlivejšia je výmaľba. Tapetovanie je jednoducho nákladnejšie a zároveň je väčšia pravdepodobnosť, že ju sami nezvládnete. Ak chcete aspoň experimentovať, môžete skúsiť obe tieto metódy kombinovať. Nemusíte nutne tapetovať celú miestnosť, ale napríklad iba jednu alebo časť steny. Interiér tak predsa len oživíte a je to dobrý kompromis medzi cenovou dostupnosťou, ale zároveň väčšou zmenou.


0 comments
bottom of page