top of page
  • Writer's pictureKateřina Horáková

Pleseň v byte: ako sa jej zbaviť a ako jej predchádzať

Každý z nás sa aspoň jeden krát stretol s typickou plesňou na stenách. Tieto škvrny, nielen že nie sú esteticky vzhľadné, ale ich spóry naviac potichu ničia naše zdravie. Existuje niekoľko spôsobov, ako pleseň v rôznych častiach našich obydlí môže vznikať. Od toho sa potom odvíja spôsob, akým proti nim zasiahneme alebo aj to, ako im môžeme predchádzať. Preto prichádzame s uceleným prehľadom toho najdôležitejšieho, čo potrebujete ako laik o plesniach vedieť.


Ako pleseň vznikne?


Ak ste sa s plesňami v byte už stretli, viete, že je to beh na dlhú trať, ktorý nie je jednoduché ukončiť. Neustále nakupovanie tých „zaručených prostriedkov“, ktoré vždy sľubujú hory-doly, ale dlhodobý výsledok neprichádza. Poďme to však zobrať pekne od začiatku. Prečo vlastne plesne vznikajú? Prečo sa objavujú stále na tých istých miestach?


pleseň na stenách

Všetko sa točí okolo vlhkosti vzduchu a jeho cirkulácie. Pri nesprávnej cirkulácii vzduchu môže byť vzduch príliš suchý alebo vlhký a ani jedna z týchto situácii nie je ideálna. Suchý vzduch nám nerobí dobre a zle sa pri ňom dýcha. Naopak príliš vlhký vzduch napomáha tvorbe už spomínaných plesní. Optimálna vlhkosť v interiéri by sa mala pohybovať zhruba medzi 40-60 %. Ak zistíte, že vlhkosť vo vašej miestnosti neodpovedá tomuto rozmedziu, môžete využiť zvlhčovače ale aj odvlhčovače vzduchu podľa potreby. Riziko tvorby plesní sa zvyšuje práve pri vlhkosti nad 60 %. V miestnosti je totiž viac pary, ktorá nemá kam unikať a začne sa zoskupovať na tých studených miestach. Tam potom práve postupne začnú vznikať plesne.


Rizikové miesta v domácnosti


Vlhkosť vzduchu však nevzniká len tak. Často ju ovplyvňujeme sami našim každodenným životom. Bežné domáce práce zásadne ovplyvňujú vlhkosť v domácnosti. Ak máte pleseň v kuchyni, bude s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobená varením či pečením. Problém jednoducho vyriešite tým, že si kuchyňu vybavíte digestorom, ktorý vysaje prebytočnú vlhkosť. Ďalšou miestnosťou, ktorá je pravdepodobne tou najnáchylnejšou na vlhkosť je bezo sporu kúpeľňa. Pri sprchovaní či sušení bielizne sa odparuje veľké množstvo pary, ktorá spôsobuje vysokú vlhkosť. Preto je dôležité pravidelne vetrať, aby sa táto vlhkosť ďalej nekumulovala na jednom mieste.


V ostatných častiach bytu môže byť vlhkosť spôsobená nevhodným rozmiestnením nábytku v izbe. Ak nenecháte žiadnu medzeru medzi jednotlivými stenami a samotným nábytkom, vzduch prestane prúdiť a začne sa tým pádom zrážať práve na týchto skrytých miestach. Rovnako to platí aj pre izbové rastliny. Ak ste milovníkom kvetov a váš byt je v skutočnosti malou džungľou, je nutné ho pravidelne vetrať a v niektorých prípadoch si zaobstarať odvlhčovač vzduchu.


pleseň na nábytku

Každý dom je však iný. Niektoré plesne môžu byť spôsobené už pri samotnej stavbe. S masovým príchodom plastových okien, ktoré priestor utesnia natoľko, že vzduch nemá kam unikať, sa skokovo zvýšilo aj riziko vzniku plesní. V tomto smere teda buďte opatrný a vyberajte kvalitné plastové okná.


Ako zabrániť vzniku plesní?


Gro boja proti plesniam je prúdenie vzduchu. Najúčinnejšou metódou prevencie je teda pravidelné vetranie všetkých miestností. Vetranie by malo byť krátkodobé a intenzívne. Mať celý deň otvorené okno na „ventilačku“ tak vlastne nie je potrebné. Občas si môžete pomôcť obyčajným vetrákom, ktorý jednoducho zrýchli prúdenie vzduchu.


Celkovo je dôležité odstraňovať zdroje nadbytočnej vlhkosti. Poďme si to predviesť na konkrétnych príkladoch. Pri varení používajte digestor, ktorý odsaje vlhký vzduch. Vypranú bielizeň skúste sušiť vonku, zabránite tým vlhkosti, aby sa nehromadila vo vnútri izieb. Dávajte si taktiež pozor na domáce akváriá a to obzvlášť v prípadoch, kedy sa nachádzajú v menších izbách. Všeobecne sa potom zamerajte na rozmiestnenie nábytku v dome. Nájdite všetky miesta, ktoré by mohli byť náchylne k plesniam. Sú to obvykle medzery, ktoré vznikajú tým, že nábytok umiestnite príliš blízko k sebe a vzduch nemá kam uniknúť a zdržuje sa na jednom mieste.


digestor v priestore

Čo robiť s existujúcou plesňou?


Boj s už existujúcou plesňou by mal mať dve fázy. V prvom rade je dôležité sa zbaviť samotnej plesne. Dôležité je zhodnotiť, ako veľmi sa stihla pleseň rozrásť po stenách. Ak zasiahnutie nie je ešte také vážne, zvládnete boj sami. Existujem veľké množstvo protiplesňových prostriedkov. Vyskúšať ale môžete taktiež „babské“ rady, ako je použitie vápna alebo modrej skalice. Dávajte si však pozor na to, že vždy ide iba o krátkodobé riešenie.


Škrabanie plesní

Keď vám už však pleseň prerastá cez hlavu, bude nutné situáciu riešiť dôkladnejšie než iba prípravkami zakúpenými v drogérii. Oškrabať steny až na omietku a to nielen v okolí viditeľnej plesne, ale minimálne aj pol metra od tejto škvrny. Omietku je potom nutné ošetriť dezinfekčnými prostriedkami, ktoré vás naozaj zbavia plesni samotnej. Ešte predtým než stenu natriete novou farbou, nezabudnite na podkladovú vrstvu penetrácie. Práve penetrácia zaistí, že sa vám dezinfekcia už vyhne. Ak však nie ste natoľko zruční, aby ste zvládli takéto opravy v dome sami, nie je lepšie riešenie, než si k sebe domov pozvať odborníkov. Namiesto tradičných remeselníkov môžete skúsiť využiť služby Adama, disponujeme najväčšou sieťou osvedčených maliarov na Slovenku a aj v Česku. Radi vám poradíme aj v zložitejších situáciách, nezameriavame sa len na klasické maľovanie.


Druhou, rovnako dôležitou, fázou boja s plesňami je bezo sporu odstránenie príčiny ich vzniku. Jedine tak totiž dosiahnete dlhodobého a kvalitného riešenia a nebudete sa musieť báť, kedy a kde sa vám zase objaví škvrna na stene.


0 comments
bottom of page