top of page
  • Writer's pictureKateřina Horáková

Ako sa pripraviť na maľovanie interiéru

Nikto nechce utrácať za zbytočnosti a všetci sa snažia šetriť všade tam, kde to je možné. Či už si za maliarske služby zaplatíte, alebo sa do maľovania pustíte sami, celému procesu bude predchádzať väčšia či menšia príprava a v niektorých prípadoch bude dokonca nutné si nechať poradiť od odborníkov. Nájsť rovnováhu medzi top kvalitou a nízkou cenou sa môže zdať byť naozajstným orieškom. Poďme sa teda spoločne pozrieť, čo predchádza novo vymaľovaným stenám a kde je možné ušetriť.


Upratovanie aj pred maľovaním?


Aj keď sa to možno môže zdať bizarné, opak je pravdou – upratovať sa musí aj pred maľovaním. A to dôkladne. V prvom rade začnite s nábytkom. Ten môžete dočasne presťahovať do iných miestností, ale bohate postačí aj to, že ich jednoducho odsuniete od stien a postavíte trebárs do stredu miestnosti. Všetko, čo zostane v miestnosti, ktorú plánujete vymaľovať, je potrebné zakryť. A to aj podlahu! Stačí zohnať kusy kartónu a nejakej krycej fólie, a ochránite tak svoj nábytok (ale aj svoju peňaženku) pred prípadným zničením.


Príprava bytu na maľovanie

Sťahovanie však dokáže skomplikovať celý proces a to nielen kvôli časovej náročnosti, ale taktiež aj preto, že v niektorých prípadoch je nábytok ťažký, alebo skrátka nemáte po ruke niečo, čím by sa dal nábytok poriadne zakryť a ochrániť pred farbou. Tá totiž predsa patrí na steny a nie na nábytok. Niektorí maliari tak tieto služby ponúkajú. Často si za ne však účtujú nemalé čiastky. My sme sa preto v Adamovi rozhodli to zmeniť. Chceme celé maľovanie uľahčiť a nie vám pridávať prácu a starosti. Naši maliari vám preto radi pomôžu so sťahovaním a zakrytím nábytku. A rozdiel vo výslednej cene takmer nepoznáte.


Je zvykom, že po odstránení nábytku sa objaví vrstva prachu a pavučín, ktoré za nábytkom neboli vidieť a neboli tak dobre prístupné. Je vhodné sa ich zbaviť. To vám našťastie nezaberie toľko času a energie ako predchádzajúce sťahovanie nábytku. Akonáhle bude hotovo, môžete si trebárs skočiť po pivo do okienka vašej obľúbenej reštaurácie. :) Je potrebné sa odmeňovať!


Nepekné steny nestačí iba natrieť


Ak čakáte, že nová výmaľba spraví všetko, ste na omyle. O steny je potrebné sa starať. Špeciálnu starostlivosť potrebujú hlavne tie, ktoré sú staršie a majú na sebe vrstvu predošlých náterov alebo starú tapetu. Je nutné tieto steny dôkladne oškrabať a zbaviť ich predošlých náterov. V niektorých prípadoch budete musieť zatmeliť drobné praskliny a vysporiadať sa s rôznymi nerovnosťami. Cieľom je skratka dosiahnuť čo najrovnejšieho podkladu, aby sa naň čo najjednoduchšie nanášala farba.


Ak máte v byte veľké praskliny na stenách, radšej nechajte opravné práce na odborníkoch. Ak však nie sú praskliny také veľké a vy sa rozhodnete ich zapraviť sami, počítajte s ďalšími výdavkami v podobe náradia, akými sú špachtle, stierky a samozrejme, samotný tmel, ktorý sa používa na vyplnenie týchto dier.


Príprava omietky pred maĺovaním

Potrebné zakrytie drobných odrenín je obvykle v cene bežných maliarskych prác. Aj pri bežnom používaní sa však môže stať, že tu a tam sa objavia aj väčšie diery. Tu je dôležité mať naozaj kvalitných a skúsených maliarov, ktorý prácu vykonajú. Inak sa môže stať, že sa praskliny po niekoľkých dňoch či týždňoch znova objavia. V Adamovi sme na tieto práce dokonale pripravení a akékoľvek opravy nie sú problémom. Stačí sa nám ozvať – maliar u vás môže byť hneď zajtra. S kvalitou a výhodnou cenou môžete počítať!


Buďte v kľude


Maľovanie interiérov môže byť pekne stresujúce, obzvlášť ak žijete v malom byte. Z 2+1 sa tak môže razom stať zaskladaná 1+1. A to ešte nehovoríme o samotnom procese maľovania. Keď maľujete svojpomocne, je nutné kúpiť všetko potrebné náradie a náčinie, a, samozrejme, vybrať vhodnú farbu. Naviac je nutné si dať pozor na niekoľko vecí, o ktorých sme hovorili už v jednom z našich predchádzajúcich článkoch. Občas je však zložité si objednať maliara, pretože tí bývajú často veľmi vyťažení. V tom vám ale zásadným spôsobom uľahčí prácu práve Adam. Tu si sami zvolíte dátum a čas maľovania, podľa vašich časových možností a to všetko online v jednoduchom formulári, ktorý Vám rovno vypočíta aj cenový odhad maľovania. Nechceme vám pridávať starosti, naopak pre vás chceme iba komfort a top kvalitu.


Maľovanie stien v pokoji

Takže, teraz je už iba na vás si to urobiť pekné. Ak si objednáte maliara, odíďte vy, prípadne aj vaši domáci miláčikovia niekam na pár dní na chatu, aby ste nemuseli riešiť to, že sa nemôžete vo vašom byte ani pohnúť. Oveľa lepšie sa totiž maľuje, ak u toho fyzicky nie ste. S pokojom na duši si môžete popíjať víno a grilovať, zatiaľ čo tú ťažkú prácu za vás niekto vykoná a vy tak už prídete do hotového.

Ak však naopak maľujete sami, prizvite k práci kamarátov a urobte si z toho príjemnú akciu. Súťaž o najlepší maliarsky outfit odmeňte trebárs studeným pivom alebo dobrým jedlom. Z nudného maľovania sa tak stane zábava pre všetkých, a vám tak neostane iba krásne vymaľovaný byt, ale aj nezabudnuteľné zážitky.

V našom ďalšom článku si porovnáme, koľko stojí vymaľovanie bytu svojpomocne a koľko s objednaným maliarom.

0 comments
bottom of page